You are on page 1of 3

# Averages

1. A batsman in his 17th innings makes a score of 85, and thereby increases his average by 3. What is his average after 17 innings? Sol: Let the average after 16 innings be x. Total score after 17 innings 16x + 85 = 17 (x + 3) x = 34 Average after 17 innings 34 + 3 = 37 2. A cricketer has completed 10 innings and his average is 21.5 runs. How many runs must the make in his next innings so as to raise his average to 24? Sol: Total score in 10 innings = 10 * 21.5 = 215 Let the score he must take in next innings be x. (215 + x) / 11 = 4 x = 49 3. The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 250. The average temperature on Thursday, Friday and Saturday was 240. If the temperature on Saturday was 270, what was the temperature on Wednesday? Sol: Total temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 25 * 3 = 750 Total temperature on Thursday, Friday and Saturday was 24 * 3 = 720 Hence difference between the temperature on Wednesday and Saturday = 30 If Saturday temperature = 270, then Wednesday's temperature = 27 + 3 = 300 4. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 8. What is the average of the remaining two numbers? Sol: The average of 5 quantities is 6. Therefore, the sum of the 5 quantities is 5 * 6 = 30. The average of three of these 5 quantities is 8. Therefore, the sum of these three quantities = 3 * 8 = 24 The sum of the remaining two quantities = 30 24 = 6. Average of these two quantities = = 3.

Averages

Page 1 of 3

5. The average age of a group of 12 students is 20years. If 4 more students join the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new students is Sol: Total age of 12 students = 12 * 20 = 240 and the total age of 16 students = 21*16 = 336. Let the average age of 4 new students be x. Therefore total age of the new students = 4x. Hence the total age of 16 students = 240 + 4x = 336 => x = 24. 6. Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. Find the total cost of 24 apples and 24 mangoes. Sol: Average cost of 5 apples and 4 mangoes = Rs. 36 Total cost = 36 * 9 = 324 Average cost of 7 apples and 8 mangoes = 48 Total cost = 48 * 15 = 720 Total cost of 12 apples and 12 mangoes = 324 + 720 = 1044 Therefore, cost of 24 apples and 24 mangoes = 1044 * 2 = 2088 7. A train travels from A to B at a rate of 20km per hour and from B to A at the rate of 30km/hr. What is the average rate for the whole journey? Sol: If a person travels a distance at a speed of x km/hr and the same distance at a speed of y km/hr, then the average speed during the whole journey is or If half of the journey is traveled at the speed of x km/hr and the next half at a speed of y km/hr, then the average speed during the whole journey is or If a man goes to a certain place at a speed of x km/hr and returns to the original place at a speed of y km/hr, then the average speed during up-and-down journey is Average = 2xy/(x+y) Average Speed = 2(20)(30)/(20+30) = 24 km/hr 8. The average age of 11 results is 50. If the average of first six results is 49 and that of last six is 52, find the sixth result. Sol: 11 11*50 = 550 6 6*49 = 294 6 6*52 = 312 Sixth result 294 + 312 550 = 56

Averages

Page 2 of 3

9. A man bought 13 shirts of Rs 50 each, 15 pants of Rs 60 each and 12 pairs of shoes at Rs 65 a pair. Find the average value of each article. Sol: AVG = (13*50 + 15*60 + 12*65)/(13+15+12) = Rs 58.25 10. Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. Find the total cost of 24 apples and 24 mangoes. Sol: Average cost of 5 apples and 4 mangoes = Rs. 36

Averages

Page 3 of 3