You are on page 1of 91

CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

ANNOUNCEMENT

Join DayTodayGKs Official Telegram Channel & Get Daily


Current Affairs, Static Gk, Pdfs, Job Updates...etc in your
mobile.

LINK - http://telegram.me/daytodaygk
******************

IMPORTANT LINKS OF DAYTODAYGK


CURRENT AFFAIRS
Current Affairs Daily Digest
Current Affairs Questions and Answers PDFs Free Download
Current Affairs Quiz
Current Affairs Online Test Month Wise

ENGLISH
Read Editorials in a easier way with D2G
Learn 10 Words a Day with D2Gs Glossary

FREE DOWNLOADS
Study Materials FREE PDFs

****************

ALL THE BEST FOR YOUR EXAMS!!! SHARE THE PDF


WITH YOUR FRIENDS.
Contact us at suggestionsd2g@gmail.com
1|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
1. Who has been selected for the US India Business Council Award?
a) Pranab Mukherjee b) Narendra Modi c) N Chandrababu Naidu d) Nithish Kumar

Answer c) N Chandrababu Naidu. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu has
been selected for the US India Business Council Award. The USIBC has selected Mr. Naidu for
the award of Transformative Chief Minister and he would be receiving the award at the second
annual West Coast Summit to be held in Menlo Park, California on May 8.He has been requested
to deliver his message on the occasion and a message towards award function has been received
by the CMO.

2. The government has launched two mobile apps ____________ and ____________ related
to road safety and customer facilitation
a) e-safety and m-Parivahan b) e-challan and m-Parivahan
c) e-challan and m-Road d) e-fine and m-Parivahan

Answer b) e-challan and m-Parivahan. The government has launched two mobile apps,
echallan and mParivahan, that provide access to various services and information, and enable
citizens to report any traffic violation or road accident. Government has launched two new
mobile apps eChallan and mParivahan related to road safety and customer facilitation.

3. Defence Ministry has given permission to ___________ government to use the functional
Advance Landing Grounds (ALGs) in the state for civilian purpose.
a) Andra Pradesh b) West Bengal c) Arunachal Pradesh d) Tamil Nadu

Answer c) Arunachal Pradesh. Defence Ministry has given permission to Arunachal Pradesh
government to use the functional Advance Landing Grounds (ALGs) in the state for civilian
purpose. The ALGs across the state have been developed by the Defence Ministry and are under
the direct control of the Indian Air Force (IAF).

4. Which state celebrated the foundation day on April 01?


a) Bihar b) Maharashtra c) Assam d) Odisha

Answer d) Odisha. Odia communities across the country and abroad celebrated Utkal Divas to
mark the formation of Odisha state on linguistic basis in 1936. The foundation day of Odisha is
celebrated across the state on April 1 every year after it was carved out of the combined Bengal-
Bihar-Orissa province in 1936. While the state government and different organisations held
several programmes, the capital city wore a glittering look with regional fervour.

2|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
5. Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan
formally launched BS-IV grade transportation fuels across the country from ___________
a) Patna b) Amritsar c) Bhubaneswar d) Shimla

Answer c) Bhubaneswar. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan has
launched a supply of BS-IV grade fuel in 12 towns through video-conferencing from
BHUBANESWAR. A new era of clean transportation fuels that would benefit 1.25 billion
citizens of our country by substantially reducing pollution levels in cities.

6. Which state government will provide one-time grant of Rs 21,000 to all those families
whose third girl child was born after August 24, 2015, under the Aapki Beti, Hamari Beti
scheme?
a) Gujarat b) Haryana c) Rajasthan d) West Bengal

Answer b) Haryana. Haryana government will provide one-time grant of Rs 21,000 to all those
families whose third girl child was born after August 24, 2015, under the Aapki Beti, Hamari
Beti scheme. The eligible families will receive the amount irrespective of their caste, creed,
religion, income and number of sons. The scheme is aimed to combat the problem of declining
child sex ratio and promote girls education in the state.

7. India and ____________ have signed seven agreements, including in the areas of civil
aviation and human resources development
a) Switzerland b) Singapore c) Malaysia d) Poland

Answer c) Malaysia. India and Malaysia have signed seven agreements, including in the areas
of civil aviation and human resources development, following delegation-level bilateral talks
headed by Prime Ministers Narendra Modi and Najib Razak. A memorandum of understanding
(MoU) was signed on cooperation in the proposed development of an urea and ammonia
manufacturing plant in Malaysia and offtake of existing surplus urea from Malaysia to India.

8. The Reserve Bank of India celebrated the 82nd Establishment Day on April 01 2017; the
financial year of Reserve Bank of India from _______ to _________
a) April 01 to March 31 b) January 01 to December 31
c) September 01 to August 31 d) July 01 to June 30

Answer d) July 01 to June 30. The Reserve Bank of India is the central bank of the country.
The Reserve Bank of India was set up on the basis of the recommendations of the Hilton Young
Commission. The Reserve Bank of India Act, 1934 (II of 1934) provides the statutory basis for
the functioning of the Bank, which commenced operations on April 1, 1935. After the partition
of India, the Reserve Bank served as the central bank of Pakistan upto June 1948 when the State

3|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Bank of Pakistan commenced operations. The Bank, which was originally set up as a
shareholders bank, was nationalized in 1949.

9. The withdrawal of the service charge on online booking of train tickets has been
extended till ________
a) April 30 b) May 31 c) June 30 d) July 31

Answer c) June 30. The withdrawal of the service charge on online booking of train tickets has
been extended till June 30, as against March 31 earlier. The government had waived the service
charges after demonetisation in November last year to encourage digital modes of booking.
Notably the service charge on booking train tickets online through IRCTC ranges from 20 to
40 per ticket.

10. Five Associates bank and the Bharatiya Mahila Bank have officially merged with
countrys largest lender State Bank of India (SBI).Which of the following bank is not
merged with SBI?
a) State Bank of Hyderabad b) State Bank of Mauritius
c) State Bank of Travancore d) State Bank of Bikaner and Jaipur

Answer b) State Bank of Mauritius. Five associates and the Bharatiya Mahila Bank became
part of the State Bank of India (SBI) catapulting the countrys largest lender to among the top 50
banks in the world. State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ), State Bank of Hyderabad (SBH),
State Bank of Mysore (SBM), State Bank of Patiala (SBP) and State Bank of Travancore (SBT),
besides Bharatiya Mahila Bank (BMB), merged with SBI with effect from 1 April.

11. Who has been named Player of the Year by Australias Womens Big Bash League
team Sydney Thunder?
a) Harmanpreet Kaur b) Poonam Raut c) Mithali Raj d) Deepti Sharma

Answer a) Harmanpreet Kaur. Harmanpreet Kaur is all set to create history. She is set to
become the first Indian cricketer to feature in a foreign Twenty20 cricket tournament after she
was named in the 13-member squad for the Sydney Thunder franchise in the Womens Big Bash
League.

12. Who took charge as the new Consul General of Dubai?


a) Viswanathan b) Kamalesh Sharma
c) Vipul d) Shivshankar Menon

4|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer c) Vipul. Diplomat Vipul, a 1998 batch Indian Foreign Service officer took up the
charge as the new Consul General of Dubai. Vipul has succeeded Anurag Bhushan. Before
joining the Consulate at Dubai, he was working in the office of External Affairs Minister Sushma
Swaraj. He had earlier served at Indias diplomatic missions in Sri Lanka and Egypt.

13. Who has been appointed as Ambassador and Permanent Representative of India to the
United Nations Offices in Geneva?
a) Meera Shankar b) Rajiv Kumar Chander
c) Deepak Vohra d) Ajai Malhotra

Answer b) Rajiv Kumar Chander. Rajiv Kumar Chander has been appointed as Ambassador
and Permanent Representative of India to the United Nations Offices in Geneva. Chander
belongs to the Indian Foreign Services batch of 1983. He is currently the consul general of India
in Vancouver since August 2015. He has degrees in History and Law. He was the deputy
permanent representative with the Permanent Mission of India to the United Nations, Geneva,
between 2006 and 2009.

14. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Indias longest tunnel Chenani-Nashri
in ____________
a) Maharashtra b) Tamil Nadu c) Gujarat d) Jammu and Kashmir

Answer d) Jammu and Kashmir. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Indias
longest tunnel Chenani-Nashri, on the Jammu-Srinagar highway amid high security. The tunnel
is expected to give sigh of relief to travellers on the Jammu-Srinagar national highway, as it will
reduce the travel time on National Highway 44 between Jammu and Srinagar by about 2 hours
by shortening the distance between the cities by 31 km.

15. Which university has been ranked at the top in the annual national rankings released
by the HRD ministry?
a) Indian Institute of Science Bangalore b) Indian Institute of Management Bangalore
c) Indian Institute of Technology Bombay d) None of these

Answer a) Indian Institute of Science Bangalore. Delhis Miranda House and Bengalurus
Indian Institute of Science are Indias best college and university, a countrywide government
ranking of educational institutions said. Loyola College in Chennai and Shri Ram College were
the second and third-best colleges in India, said the survey of general degree colleges by the
human resource development ministry. . This is the first time colleges have been ranked.

5|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
16. Which state government has launched an app named MP e-nagarpalika to provide
various municipal services online?
a) Uttar Pradesh b) Haryana c) Madya Pradesh d) Andra Pradesh

Answer c) Madya Pradesh. The Madhya Pradesh government has launched an app named MP
e-nagarpalika to provide various municipal services online. The mobile app was launched by
state Chief Minister Shivraj Singh Chouhan. This app would offer 378 services like online
payment of property tax, seeking building permission, birth/ marriage/death certificates etc. It
will also register complaints related to garbage, water, streetlights etc.

17. Which country has become the seventh member of the South Asia Sub-regional
Economic Cooperation (SASEC) partnership?
a) Afghanistan b) Pakistan c) China d) Myanmar

Answer d) Myanmar. The SASEC programme of Asian Development Bank (ADB) is


expanding towards the East with Myanmar formally becoming the seventh member in 2017.
Now comprising seven members, we welcome Myanmar as newest member, to play key role in
linking South Asia with Southeast and East Asia, Jaitley said here at the SASEC Finance
Ministers meeting.

18. Union Textiles Minister, Smt. Smriti Zubin Irani launched the PowerTex India, a
comprehensive scheme for the development of the powerloom sector in ____________
a) Gujarat b) Maharashtra c) Uttar Pradesh d) Assam

Answer b) Maharashtra. The Government has launched PowerTex India, a comprehensive


scheme for powerloom sector development, simultaneously at over 45 locations in the country.
Launching the scheme in Bhiwandi, Thane district, Maharashtra, the Union Textiles Minister,
Smt. Smriti Zubin Irani said that Bhiwandi will be known for resurgence in Powerloom sector.
Recalling that the powerloom sector alone employs over 44 lakh people, the Minister said that
the scheme will especially benefit small power loom weavers.

19. The World Autism Awareness Day observed on?


a) April 05 b) April 04 c) April 03 d) April 02

Answer d) April 02. The World Autism Awareness Day 2017 has been observed across the
world on 02 April 2017. The 2017 theme for the day is Toward Autonomy and Self-
Determination. World Autism Awareness Day is an internationally recognized day, encouraging
the Member States of the United Nations to take measures to raise awareness about children with
autism throughout the world.

6|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
20. Which country will launch a network of 156 mini satellites to facilitate global
broadband coverage and commercial space development?
a) Russia b) China c) USA d) India

Answer b) China. China will launch a network of 156 mini satellites to facilitate global
broadband coverage and commercial space development. The small low-cost satellites would be
placed in an orbit 1,000 km above Earth to form a network to improve internet access. The
project plans to send the first satellite before 2018, and all 156 satellites by 2025, Chinese news
agency reported.

21. Which country officially recognised Bitcoin as currency recently?


a) India b) China c) Singapore d) Japan

Answer d) Japan. Bitcoin has finally gained the recognition of a mainstream currency along the
lines of other fiat currencies. The privilege follows the implementation of a new law in Japan
which categorizes Bitcoin as a legal payment option within the country. The much-awaited law
went into effect on April 1, 2017. The recognition of cryptocurrency as a legal tender also means
the applicability of regulations governing banks and financial institutions to cryptocurrency
exchange platforms.

22. Which country scientists are developing the first-ever civilian nuclear-powered
submarine to conduct seismological surveys and search for natural resources under ice in
the Arctic region?
a) Russia b) India c) USA d) UK

Answer a) Russia. Russia has a project for a nuclear-propelled submarine, which would carry
seismological equipment instead of missiles. The vessel would be used to explore the Arctics
mineral riches. The project of the first-ever nuclear sub for civilian use was revealed by Viktor
Litvinenko, head of a project group at the Advanced Research Fund, a state agency with close
ties to the military.

23. Tax evasion exceeding an amount of ________ under the Goods and Services Tax (GST)
regime will be a non-bailable offence with the police having the authority to arrest persons
without a warrant
a) 50 lakh b) 1 crore c) 5 crore d) 10 crore

Answer c) 5 crore. Tax evasion exceeding an amount of Rs 5 crore under the Goods and
Services Tax (GST) regime will be a non-bailable offence with the police having the authority to
arrest persons without a warrant. The Central GST (CGST) Act provides that if the offences
relating to taxable goods and/or services where the amount of tax evaded or the amount of input

7|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
tax credit wrongly availed or the amount of refund wrongly taken exceeds Rs 5 crore, then they
will be cognizable and non-bailable.

24. Which state has become the 27th state to join in UDAY Scheme?
a) Sikkim b) Mizoram c) Meghalaya d) Karnataka

Answer b) Mizoram. Mizoram has become the 27th state to join UDAY scheme meant for
revival of debt-stressed discoms which will help it get overall benefits of Rs 198 crore during the
period of turnaround. The Government of India and the State of Mizoram signed a
Memorandum of Understanding (MoU) under the scheme Ujwal DISCOM Assurance Yojana
(UDAY) on March 31, 2017 for operational improvement of the states Power Distribution
Department, a Power Ministry statement said.

25. The Union Tourism Ministry sanctioned nearly 100 crore for a Heritage Circuit in
__________ under the Swadesh Darshan scheme.
a) Andra Pradesh b) Gujarat c) Rajasthan d) Assam

Answer d) Assam. The Union Tourism Ministry sanctioned nearly 100 crore for a Heritage
Circuit in Assam under the Swadesh Darshan scheme. MoS for Tourism Mahesh Sharma
announced the decision following a meeting with Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal.
Kamalabari ghats and log huts will be constructed and Tezpur, Majuli and Sivasagar will be
developed under the project.

26. Which is the first NATO Country to launch a self-contained cyber command unit
designed to shield IT and weapons systems from growing attacks?
a) France b) Iceland c) Germany d) Italy

Answer c) Germany. Germany is the first NATO Country to launch a self-contained cyber
command unit designed to shield IT and weapons systems from growing attacks. The
Bundeswehrs Cyber and Information Space (CIR) boasts a status equal to that of the army,
navy, and air force. On April 1, alongside the classic forces of the Army, Navy and Air Force,
the new Cyber and Information Space (CIR) command will be created.

27. Who won the Badminton India Open womens singles title 2017?
a) Carolina Marin b) PV Sindhu c) Saina Nehwal d) Ashwini Ponnappa

Answer b) PV Sindhu. PV Sindhu avenged her defeat in the Rio Olympics gold medal clash in
spectacular fashion, winning a battle of nerves against Spanish Olympic champion, Carolina
Marin, in the final of the Yonex India Open World Superseries. The world number five Indian

8|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
shuttler took 46 minutes to clinch the final by 21-19, 21-16. Notably, this was Sindhus 4th win
against the 23-year-old Spaniard in nine attempts.

28. Joyciline Jepkosgei broke three world records in winning the Prague Half Marathon,
she belongs to __________
a) Poland b) Ukraine c) China d) Kenya

Answer d) Kenya. Joyciline Jepkosgei of Kenya broke three world records in winning the
Prague Half Marathon. The Kenyan set a new half marathon world record as well as
registering the quickest times for the 10-kilometre and 15-kilometre marks in just her fifth
half marathon.

29. Who won the Miami Open title 2017?


a) Roger Federer b) Rafael Nadal c) Andy Murray d) Stan Wawrinka

Answer a) Roger Federer. Roger Federer clinched his 91st career title when he beat rival Rafa
Nadal 6-3 6-4 in the Miami Open final. Federer, now a three-time Miami winner. The 35-year-
old Swiss, showing no sign of losing his edge, improved to 19-1 this year, winning the
Australian Open in five sets over Nadal, and BNP Paribas Open in straight sets over fellow
Swiss Stan Wawrinka. His only loss was at the hands of Russian Evgeny Donskoy in the second
round in Dubai.

30. Who won the Miami Open title 2017 in womens single category?
a) Caroline Wozniacki b) Serena Williams
c) Johanna Konta d) Angelique Kerber

Answer c) Johanna Konta. Johanna Konta defeated Caroline Wozniacki 6-4, 6-3 to win the
Miami Open on Saturday the biggest title won by a British woman in 40 years. Konta, who
had never won an elite WTA premier mandatory event, will move to number seven in the world
rankings with the victory. The Sydney-born 25-year-old, who beat Venus Williams in the semis,
began superbly, breaking to love in the opening game before Wozniacki swiftly broke back to
level at 2-2.

31. Who won the Miami Open title 2017 in womens double category?
a) Yang Zhaoxuan and Raquel Atawo b) Gabriela Dabrowski and Xu Yifan
c) Sania Mirza and Barbora Strcov d) Katarina Srebotnik and Liezel Huber

Answer b) Gabriela Dabrowski and Xu Yifan. Indias Sania Mirza and her Czech womens
doubles partner Barbora Strcov finished runners-up at the Miami Open after they lost to the

9|Page
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
unseeded pair of Gabriela Dabrowski and Xu Yifan in the final. The Indo-Czech pair, seeded
third, lost 4-6, 3-6 to the Canadian-Chinese pair, who were playing their first tournament
together and also ousted seeds 2, 4 and 8.

32. Who has been honored with the 2016 Turing Award, computing version of the Nobel
Prize?
a) Robert Cailliau b) Ted Nelson c) Tim Berners-Lee d) Robert E. Kahn

Answer c) Tim Berners-Lee. Berners-Lee who invented the World Wide Web is this years
recipient of the A.M. Turing Award, computings version of the Nobel Prize. He is 61. The
award, announced by the Association for Computing Machinery, marks another pinnacle for the
British native, who has already been knighted by Queen Elizabeth II and named as one of the
100 most important people of the 20th Century by Time magazine.

33. Who has been appointed as Executive Director of Reserve Bank of India Recently?
a) Usha Ananthasubramanian b) Malvika Sinha
c) Priya Krishnan d) Meena Gupta

Answer b) Malvika Sinha. The Reserve Bank has appointed Malvika Sinha as Executive
Director following the appointment of B P Kanungo as Deputy Governor. Sinha took charge on
April 3. As Executive Director, she will look after foreign exchange department, department of
government and bank accounts and internal debt management wing.

34. Which state government waived farmers loan of up to 1 lakh recently?


a) Uttar Pradesh b) Tamil Nadu c) Kerala d) Andra pradesh

Answer a) Uttar Pradesh. During the first Cabinet meeting of the new Uttar Pradesh
government, CM Yogi Adityanath waived farmers loan of up to 1 lakh. The state will spend
around 36,000 crore to fund the loan waiver which will benefit around 86 lakh farmers. Loan
waiver for farmers was one of the biggest poll promises of the Bharatiya Janata Party.

35. Foreign tourists visiting India on e-visa can now stay up to _____ days instead of 30
days earlier
a) 45 b) 60 c) 75 d) 90

Answer b) 60. Foreign tourists visiting India on e-visa can now stay up to 60 days instead of 30
days earlier, Home Minister Rajnath Singh said. The window for applications under the e-visa
scheme was also increased from 30 days to 120 days. Under the regulations effective from April
1, business and medical visas will be granted within 48 hours upon urgent requests.

10 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

36. IT industry body Nasscom has appointed _____________ as its chairman for 2017-18
a) Anand Mahindra b) Mukesh Ambani c) Vineet Nayar d) Raman Roy

Answer d) Raman Roy. IT industry body Nasscom has appointed Quatrro CMD Raman Roy its
chairman for 2017-18. It has also named Rishad Premji, Wipro chief strategy officer and son of
technology czar Azim Premji, as the vice chairman. Roy, who served as the vice chairman in the
previous fiscal, will take on the new role from 6 April.

37. Chief Minister Mamata Banerjee has declared Jhargram as the _____ district of West
Bengal
a) 21st b) 22nd c) 26th d) 27th

Answer b) 22nd. Chief Minister Mamata Banerjee has declared Jhargram as the 22nd district of
West Bengal, fulfilling a longstanding demand of its residents. April 4 will henceforth be
celebrated as Jhargram Divas, Banerjee said at a public meeting in Jhargram town, headquarters
of the new district. She announced a bouquet of developmental projects for the district, including
a stadium and several schools, colleges, and hospitals.

38. _____________government has increased the minimum wages of workers on the basis
of the revised dearness allowance (DA) rates in the state with effect from April 1
a) Madya Pradesh b) Karnataka c) Assam d) Maharashtra

Answer a) Madya Pradesh. The Madhya Pradesh government has increased the minimum
wages of workers on the basis of the revised dearness allowance (DA) rates in the state with
effect from April 1, an official said on Tuesday. As per the new rates, unskilled workers would
get 7,125/month at the rate of 274/day, while semi-skilled workers would get 7,982/month at
the rate of 307/day.

39. International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action was observed on?
a) April 01 b) April 02 c) April 03 d) April 04

Answer d) April 04. International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action was
observed on 4 April 2017 across the world. The theme of the year 2017 is Needs driven. People
Centred. Mine action ensures that landmines and explosive hazards in war-torn areas are found
and destroyed, making possible the delivery of humanitarian assistance so that people and
supplies reach those most in need.

11 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
40. Which state government has directed officials to take steps to make Yoga, along with a
self-defence programme for girls, compulsory in all state government-run schools?
a) Gujarat b) Uttar Pradesh c) Jharkhand d) Manipur

Answer b) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath has directed officials to take
steps to make Yoga, along with a self-defence programme for girls, compulsory in all state
government-run schools. In a meeting with the Education Department officials, Adityanath also
stressed on filing FIRs in instances of mass copying. Adityanath also ordered framing of
guidelines to curtail private schools from charging high fees.

41. Malaysian PM Mohd Najib Tun Razak announced the launch of multiple-entry e-visas,
allowing Indians to fly to Malaysia and visit _________________________using just one
visa
a) Vietnam, Singapore, and Brunei b) South Thailand, Singapore, and Philippines
c) South Thailand, Singapore, and Indonesia d) South Thailand, Brunei, and Indonesia

Answer c) South Thailand, Singapore, and Indonesia. Malaysian PM Mohd Najib Tun Razak
announced the launch of multiple-entry e-visas, allowing Indians to fly to Malaysia and visit
South Thailand, Singapore, and Indonesia using just one visa. Malaysia will serve as the gateway
to ASEAN for Indians, officials said. Malaysia also decided to not charge visa fees and approve
online applications within 48 hours for Indians.

42. Who has become the first woman IPS officer to be appointed for the top job in
Gujarat?
a) Geetha Johri b) Archana Johri c) Mamta Johri d) Swathi Johri

Answer a) Geetha Johri. Director General of Police (DGP) Geetha Johri was appointed in-
charge police chief of Gujarat. The minister of state for home Pradeepsinh Jadeja announced the
decision while stating that Johri has been given the additional charge as she is the senior-most
IPS officer in the state. With this Johari has become the first woman IPS officer to be appointed
for the top job in the state.

43. National Maritime Day was observed on?


a) April 04 b) April 05 c) April 06 d) April 07

Answer b) April 05. April 5 marks the National Maritime Day of India. On this day in 1919
navigation history was created when SS Loyalty, the first ship of the Scindia Steam Navigation
Company, journeyed to the United Kingdom. The National Maritime Day was first celebrated on
5th April, 1964.

12 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
44. Indias first transgender Sub-Inspector, K Prithika Yashini, has joined the
____________ police force after completing her one-year training
a) Andra Pradesh b) Kerala c) Tamil Nadu d) Maharashtra

Answer c) Tamil Nadu. Indias first transgender Sub-Inspector, K Prithika Yashini, has joined
the Tamil Nadu police force after completing her one-year training. Yashini had moved the
Madras High Court in 2015 after her application for the post was rejected. The court ordered the
authorities to appoint her as an SI and asked for the inclusion of transgenders as a third category.

45. A Malaysian company has agreed to help set up a technology park in ______________
a) Rajasthan b) Karnataka c) Tamil Nadu d) Andra Pradesh

Answer d) Andra Pradesh. A Malaysian company has agreed to help set up a technology park
in Andhra Pradesh thats expected to attract private sector investment of $100 million in the first
phase. The Andhra Pradesh Economic Development Board and MIGHT Technology Nurturing
Sdn. Bhd (MTN) have signed a memorandum of understanding to collaborate on building the
park, which will cover 250 acres and focus on new technologies.

46. The board of the Reserve Bank of India (RBI) has cleared a proposal to introduce
banknotes of ____ denomination
a) 200 b) 300 c) 1000 d) 1500

Answer a) 200. The board of the Reserve Bank of India (RBI) has cleared a proposal to
introduce banknotes of 200 denomination, according to multiple reports. The decision was
reportedly taken at an RBI board meeting held in March. The process of printing the new 200
notes is likely to begin after June, once the government officially approves this new
denomination, reports added.

47. India has been ranked __________ for the third year in a row in a doping violation
report published by the World Anti-Doping Agency (WADA) for 2015
a) Second b) Third c) Fourth d) Fifth

Answer b) Third. India has been ranked third for the third year in a row in a doping violation
report published by the World Anti-Doping Agency (WADA) for 2015, with 117 athletes from
the country being punished after testing positive for banned substances. India followed the
Russian Federation (176) and Italy (129) in the chart, the same position as in the reports of 2013
and 2014.

13 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
48. Who is the new President of Serbia?
a) Vojislav eelj b) Milorad Dodik c) Aleksandar Vulin d) Aleksandar Vucic

Answer d) Aleksandar Vucic. Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic has won the countrys
presidential election, securing 55% of votes. A self-professed pro-EU reformer, Vucic said the
people had voted for his policy of joining the European Union while strengthening ties with
traditional allies Russia and China. The win is believed to tighten his rule in the country where
his Serbian Progressive party dominates parliament.

49. Aditya Birla Group has received licence from the Reserve Bank of India to start
payments bank recently, it is a joint venture with group firm ___________ to set up a
payments bank
a) Aircel b) Docomo c) Idea d) Vodafone

Answer c) Idea. The Aditya Birla Group said it has received licence from the Reserve Bank of
India to start payments bank. Headed by Kumar Mangalam Birla, the groups outfit Aditya Birla
Nuvo had set up a 51:49 joint venture Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd with telecom
major Idea Cellular to launch payments bank services in the country.

50. Who has been named as the Leading Cricketer in the World for 2016, in this years
edition of the Wisden Cricketers Almanack?
a) Mahendra Singh Dhoni b) Virat Kohli
c) Ravichandran Ashwin d) Ajinkya Rahane

Answer b) Virat Kohli. Virat Kohli has been named as the Leading Cricketer in the World for
2016, in this years edition of the Wisden Cricketers Almanack. Kohli becomes the third Indian
to be bestowed with the honour, with Virender Sehwag winning it twice in 2008 and 2009, and
Sachin Tendulkar in 2010. Kohli had the highest average in all three formats last year.

51. Kishori Amonkar who passed away recently was a/an


a) Singer b) Actress c) Journalist d) Poet

Answer a) Singer. Renowned Hindustani classical vocalist Kishori Amonkar passed away after
a brief illness. She was 84. Born on April 10, 1932, Amonkar was recognised as one of the
foremost singers in the Hindustani tradition and as an innovative exponent of the Jaipur gharana.
A gharana is a community of musicians sharing a distinctive musical style.

14 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
52. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of a multi-modal terminal
and a four-lane bridge on the Ganga river in_____________
a) Maharashtra b) Rajasthan c) Jharkhand d) Karnataka

Answer c) Jharkhand. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of a multi-
modal terminal and a four-lane bridge on the Ganga river in Jharkhands Sahibganj district. The
multi-modal terminal is an important component of the development of the National Waterway-1
from Varanasi in Uttar Pradesh to Haldia in West Bengal, a distance of 1,390 km. The four-lane
bridge on the Ganga river will be connecting Sahibganj, some 450 km from state capital Ranchi,
to Manihari in Bihars Katihar district.

53. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved a Memorandum of
Understanding (MoU) between India and ___________on cooperation in the field of health
and medicine
a) Australia b) USA c) Bangladesh d) Malaysia

Answer a) Australia. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved a
Memorandum of Understanding (MoU) between India and Australia on cooperation in the field
of health and medicine. The main areas of cooperation include communicable diseases such as
malaria and TB, regulation of pharmaceuticals, vaccines and medical devices, mental health and
non-communicable diseases, tobacco control, among others.

54. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi approved five
agreements with ___________ including a pact in the field of judicial sector cooperation
a) China b) Bangladesh c) Russia d) Nepal

Answer b) Bangladesh. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi
approved five agreements with Bangladesh including a pact in the field of judicial sector
cooperation and on passenger cruise services on the coastal and protocol routes. PM Hasina will
be on a four-day official visit to India. She will be in India between 7 April and 10 April 2017
with a hope to deepen the bilateral relations between the two nations, which have seen a new
trajectory in last three to five years.

55. India ranked ______ among 41 countries in bribery and corrupt practices in businesses,
according to the findings of a recent survey
a) 25th b) 17th c) 11th d) 9th

Answer d) 9th. India ranks ninth among 41 countries in bribery and corrupt practices in
businesses, according to the findings of a recent survey. Nearly 78 per cent respondents queried
in the country said that bribery and corrupt practices happen widely in businesses here, as per the

15 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
EY Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) Fraud Survey 2017. India ranks behind
Ukraine, Cyprus, Greece, Slovenia, Croatia, Kenya, South Africa and Hungary.

56. International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) observed on?
a) April 04 b) April 05 c) April 06 d) April 07

Answer c) April 06. 6th April was declared as the International Day of Sport for Development
and Peace (IDSDP) by the UN General Assembly. In 2013, the Sixty-seventh session of the
United Nations General Assembly decided to proclaim 6 April as the International Day of Sport
for Development and Peace.

57. Worlds only floating National Park located in ____________


a) Russia b) India c) Australia d) USA

Answer b) India. The Keibul Lamjao National Park, located in the Loktak Lake in Manipur,
India, is known as the only floating national park in the world. The area is characterised by
phumdis, a Manipuri word referring to floating mats of soil and vegetation. Among numerous
animal species, the park is home to the brow-antlered deer, which is locally known as the
Sangai.

58. What is the Repo Rate on 07 April 2017?


a) 6.25% b) 6.00% c) 6.50% d) 6.75%

Answer a) 6.25%. The Reserve Bank of India, in its first monetary policy review of financial
year 2017-18, kept the repurchase (repo) rate unchanged at 6.25%, citing upward risks to
inflation and global uncertainty. The Monetary Policy Committee, however, raised the reverse
repo rate by 0.25 basis points to 6%, and cut the marginal standing facility (MSF) rate to 6.5%.
RBI hiked reverse repo rate by 25 bps to 6.00% thereby reducing the corridor between repo and
reverse repo to 25 bps from the existing 50 bps.

59. Scientists have discovered a new species of long-legged, tree-dwelling crabs in Western
Ghats of _____________
a) Tamil Nadu b) Andra Pradesh c) Karnataka d) Kerala

Answer d) Kerala. Scientists have discovered a new species of long-legged, tree-dwelling crabs
in Western Ghats of Kerala. The new species named Kani maranjandu , after the Kani tribe in
Kerala, are substantially different from other congeners. The characteristic traits of the crab
include the structure of its hard upper shell, its male abdominal structure and reproductive parts

16 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
and diagnostic elongated walking legs, which no other genus has, said researchers from the
University of Kerala.

60. India and the United Kingdom decided to set up a _____ million pound fund to finance
clean energy projects
a) 200 b) 240 c) 270 d) 300

Answer a) 200. India and the United Kingdom decided to set up a 240 million pound fund to
finance clean energy projects here, Finance Minister Arun Jaitley said. The Green Growth Equity
Fund will be a sub-fund of NIIF. India had in 2015 set up the Rs 40,000 crore National
Infrastructure and Investment Fund (NIIF) to finance greenfield as well as brownfield projects.
The fund will focus initial investments in Indias rapidly growing energy and renewables market
and a fund manager would be selected by autumn.

61. Union Sports Minister _____________ has approved the appointment of two foreign
coaches and support staff for Indias athletics disciplines
a) Harsh Vardhan b) Piyush Goyal c) Vijay Goel d) Prakash Javadekar

Answer c) Vijay Goel. Sports Minister Vijay Goel has approved the appointment of two foreign
coaches and support staff for Indias athletics disciplines. He said that his ministry is committed
to provide sportspersons with all possible help from sports infrastructure to equipments in
helping them to prepare and participate in international competitions. The appointments were
recommended by the foreign coach selection committee under the chairmanship of sports
secretary.

62. Which state won the most film friendly state award 2017?
a) Tamil Nadu b) Kerala c) Uttar Pradesh d) Maharashtra

Answer c) Uttar Pradesh. Akshay Kumar was named the Best Actor for Rustom and Airlift
at the 64th National Film Awards on Friday, marking his first National Award in a career
spanning over twenty-five years. Meanwhile, Surabhi Lakshmi won the Best Actress award for
Malayalam film, Minnaminungu. Further, actress Zaira Wasim won the National Award for
Best Supporting Actor for her role in Danga The Most Film Friendly State award goes to Uttar
Pradesh which was introduced as a new category was announced by Shri Radha Krishna
Jagarlamudi, a popular Director in Telugu film industry. The National Film Awards would be
presented by Honble President of India on May 3rd, 2017.

63. World Health Day was observed on?


a) April 06 b) April 07 c) April 08 d) April 09

17 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) April 07. World Health Day is celebrated on 7th of April every year to mark the
anniversary of the founding of the World Health Organization. The theme of 2017 World Health
Day is Depression: Lets Talk. More than 300 million people are now living with depression,
an increase of more than 18% between 2005 and 2015.

64. Bhimaraya Metri has been appointed as Director of ________________


a) Indian Institute of Management, Ranchi
b) Indian Institute of Management, Ahmedabad
c) Indian Institute of Management, Lucknow
d) Indian Institute of Management, Tiruchirappalli

Answer d) Indian Institute of Management, Tiruchirappalli. Bhimaraya Metri has taken over
as Director of IIM Trichy. He succeeds Prafulla Agnihotri who was the B-schools founding
director.Prior to joining IIM Trichy, Metri was the Dean at L&T Institute of Project
Management, Vadodara. He also served as a Professor & Dean at MDI Gurgaon, IMI, New
Delhi and as Professor In-charge of the Ph.D. Programmes at BITS Pilani. Metri has rich
academic administrative experience.

65. Which Bank has announced the opening of its IFSC Banking Unit (IBU) at Gujarat
International Finance Tec-City (GIFT City) recently?
a) RBL Bank b) Yes Bank c) South Indian Bank d) Federal Bank

Answer a) RBL Bank. RBL Bank has announced the opening of its IFSC Banking Unit (IBU)
at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). The leading private sector bank had
received an in-principle approval from RBI for setting up IBU in November, 2016. This will give
RBL Bank access to international financial markets.

66. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first NIMCARE
World Health Day Summit 2017 in ___________
a) Mumbai b) Hyderabad c) New Delhi d) Bangalore

Answer c) New Delhi. The President of India, Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first
NIMCARE World Health Day Summit 2017 on April 7, 2017 in New Delhi. NIMCARE has
taken the lead in organizing this Conference on World Health Day. The slogan of the first
NIMCARE World Health Day Summit is, Unite for a Healthy Mind.

67. Deadline for bank savings account holders to give PAN extended to ____________
a) April 30 b) May 31 c) June 01 d) June 30

18 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer d) June 30. The Income Tax Department has given banks three more months till June
30 to obtain Permanent Account Number or Form-60 from all account holders. Following
demonetisation, the government had issued a notification making it mandatory for savings
account holders to provide PAN or Form-60 by February 28. Form-60 is a declaration filed by an
individual without a PAN card.

68. India and the ____________signed a $175 million loan agreement to support
construction of high voltage transmission systems to evacuate power generated from new
mega solar parks
a) New Development Bank b) Asian Development Bank
c) World Bank d) None of these

Answer b) Asian Development Bank. The Government of India and the Asian Development
Bank (ADB) signed a $175 million loan agreement to support construction of high voltage
transmission systems to evacuate power generated from new mega solar parks to the interstate
grid, and improve reliability of the national grid system.

69. Which state government is launching Deendayal Rasoi Yojna today to provide food at a
subsidized rate to the poor in urban areas?
a) Uttar Pradesh b) Assam c) Madya Pradesh d) Gujarat

Answer c) Madya Pradesh. In Madhya Pradesh, the state government is launching Deendayal
Rasoi Yojna today to provide food at a subsidized rate to the poor in urban areas. Our Bhopal
correspondent reports, the scheme will be implemented in all the 51 district headquarters in the
first phase.

70. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban Development M
Venkaiah Naidu inaugurated a three-day National Childrens Film Festival in
______________
a) Vishakhapatnam b) Kochi c) Chennai d) Pune

Answer a) Vishakhapatnam. Union Minister for Information and Broadcasting and Urban
Development M Venkaiah Naidu inaugurated a three-day National Childrens Film Festival in
Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. It is the largest film festival for children in the country giving
the audience quality and wholesome entertainment. The aim of the film festival is to expose
children to quality cinema and to introduce novel elements beyond films.

19 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
71. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
Uma Bharti launched MIS for monitoring PMKSY project in _____________
a) Maharashtra b) Gujarat c) Rajasthan d) New Delhi

Answer d) New Delhi. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga
Rejuvenation Uma Bharti launched MIS for monitoring PMKSY project in New Delhi. Speaking
on the occasion the Minister said the MIS will help in quick monitoring of PMKSY projects.
Expressing satisfaction over the execution of various PMKSY projects the Minister said that 21
projects having irrigation potential of 5.22 Lakh hectare will be over by June this year.

72. Which state cabinet has gave its approval to the draft Bill on the law prohibiting
attacks on journalists (Journalists Protection Act)?
a) Tamil Nadu b) Maharashtra c) West Bengal d) Uttar Pradesh

Answer b) Maharashtra. The Maharashtra cabinet has given its approval to the draft Bill on the
law prohibiting attacks on journalists (Journalists Protection Act). The bill will be tabled in both
the Houses of the state Legislature tomorrow, the last day of the ongoing budget session. The
state cabinet has gave its nod to the bill seeking to prevent attacks on journalists, which will be
tabled in both the Houses of the Legislature tomorrow for the passage.

73. Astronomers have detected an atmosphere around Earth-like planet, known as


_____________
a) AJ 1132b b) MJ 1132b c) TJ 1132b d) GJ 1132b

Answer d) GJ 1132b. Astronomers have for the first time detected an atmosphere around an
Earth-like planet just 39 light years away, a significant step towards the detection of life beyond
our solar system. Scientists, including those from Max Planck Institute for Astronomy in
Germany, studied the planet known as GJ 1132b, which is 1.4-times the size of our planet.

74. India and ____________ inked mega defence deals worth over $2 billion for advanced
surface-to-air missile (SAM) systems
a) Saudi Arabia b) China c) Israel d) Russia

Answer c) Israel. Israel has signed a USD 2 billion contract with India to supply it with missile
defence systems, the state-owned Israel Aerospace Industries. Israel Aerospace Industries (IAI)
in an announcement said that it has been awarded its largest defence contract of almost USD 2
billion for supplying advanced medium-range surface-to-air missile systems (MRSAM) to India.

20 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
75. India ranked _______ in the FIFA ranking 2017
a) 132 b) 101 c) 99 d) 111

Answer b) 101. The Indian football team jumped 31 places to reach the, its best in 20 years, in
the latest FIFA rankings released on Thursday. India, ranked 11th in Asia, have won 11 of their
last 13 matches, scoring 31 goals. India posted a 1-0 victory over Myanmar recently, after
registering a 3-2 win over Cambodia in a friendly.

76. Prime Minister Narendra Modi launched a digital exhibition in the national capital to
mark the 100th anniversary of ________________ Champaran Satyagraha
a) Subhas Chandra Bose b) Mahatma Gandhi
c) Jawaharlal Nehru d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer b) Mahatma Gandhi. Prime Minister Narendra Modi launched a digital exhibition in
the national capital to mark the 100th anniversary of Mahatma Gandhis Champaran Satyagraha.
The PM will also address the gathering after the launch at the National Archives. The exhibition
titled Bapu Ko Karyanjali will not only focus on the Champaran movement, but with this event
the government is planning to re-emphasise the importance of cleanliness, which was close to
Mahatma Gandhis heart and was also a key element of the movement.

77. National Mission for Clean Ganga has approved 26 projects at an estimated cost of Rs
________ Crore
a) 2536.28 b) 2042.28 c) 2154.28 d) 1554.28

Answer c) 2154.28. National Mission for Clean Ganga has approved 26 projects at an estimated
cost of Rs 2154.28 Crore. This amount will be spent in the states of UP, Uttarakhand, Jharkhand
and Delhi for creation of new sewage treatment capacity of 188 Million Liters per Day (MLD)
(approx.), rehabilitation of 596 MLD of existing STP capacity, upgradation of 30 MLD of
existing STP capacity, Interception and Diversion works and sewerage network of 145.05 km.

78. The Department of Science and Technology (DST) has initiated a (CPS) programme,
Expand CPS?
a) Central Physical Systems b) Cyber Physical Scheme
c) Cyber Police Systems d) Cyber Physical Systems

Answer d) Cyber Physical Systems. The Department of Science and Technology (DST) has
initiated a Cyber Physical Systems (CPS) programme. It has been conceived as a 3,000-crore
exercise that would, at first, take root in some of the Indian Institutes of Technology (IITs),
according to officials familiar with the project. An initial budget of 100 crore has been
earmarked for the project in the current financial year.

21 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

79. A Kolkata-Khulna-Dhaka bus service was ceremoniously flagged off from


____________
a) New Delhi b) Kolkata c) Mumbai d) Shillong

Answer b) Kolkata. A Kolkata-Khulna-Dhaka bus service was ceremoniously flagged off from
Kolkata. Prime Minister Shri Narendra Modi, his counterpart from Bangladesh Smt. Sheikh
Hasina and the Chief Minister of West Bengal Smt Mamata Banerjee jointly initiated the
ceremony from Hyderabad House in New Delhi.

80. India ranked ____ in travel and tourism competitiveness ranking list by World
Economic Forum
a) 40th b) 54th c) 66th d) 72nd

Answer a) 40th. India has jumped 12 places to 40th rank globally in travel and tourism
competitiveness list by World Economic Forum. India is one of the countries that improved the
most as it gained 12 places in Asia, but lagged behind its other Asian peers like Japan and China
which were ranked way ahead at 4th and 13th place, respectively. Spain is ranked at the top in
the list. India continues to enrich its cultural resources, protecting more cultural sites and
intangible expressions through UNESCO World Heritage lists, and via a greater digital presence.

81. The National Basketball Association has announced the setting up of its first basketball
school, a network of tuition-based basketball development programmes in _____________
a) Bangalore b) Hyderabad c) New Delhi d) Mumbai

Answer d) Mumbai. The National Basketball Association has announced the setting up of its
first basketball school, a network of tuition-based basketball development programmes, in
Mumbai. The school, as part of a multi-year agreement announced with India On Track (IOT), is
open to male and female players between ages 6-18. The new initiative adds an additional layer
to the NBAs existing basketball development efforts, including the Jr. NBA, Basketball without
Borders (BWB) and NBA Academies.

82. Which bank has embarked upon an ambitious project of upgrading the bandwidth at
all its branches to 2 Mbps in partnership with BSNL?
a) Andra Bank b) Indian bank c) Canara Bank d) Syndicate Bank

Answer c) Canara Bank. Canara Bank, a public sector bank, has embarked upon an ambitious
project of upgrading the bandwidth at all its branches to 2 Mbps in partnership with BSNL. The
project was officially inaugurated jointly by Dina Bandhu Mohapatra, Executive Director,

22 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Canara Bank, in the presence of P V Bharathi, Executive Director, Canara Bank and other top
executives of the Bank and BSNL.

83. Which Bank announced the launch of its Unified Payment Interface (UPI) on Indias
first multi-bank payment app, Chillr?
a) HDFC Bank b) Yes Bank c) ICICI Bank d) Axis Bank

Answer a) HDFC Bank. HDFC Bank has said its Unified Payments Interface (UPI) will also be
available on Chillr, a multi-bank mobile payments app. Currently, UPI is available on HDFC
Banks own mobile banking app. UPI is an instant payment system developed by the National
Payments Corporation of India (NPCI) to enable faster money transfer between any two parties
bank accounts.

84. Who is to become the youngest messenger of peace for the United Nations?
a) Christina Lamb b) Kailash Satyarthi c) Lawrence Bragg d) Malala Yousafzai

Answer d) Malala Yousafzai. Malala Yousafzai, the youngest winner of the Nobel Peace Prize,
is to become the youngest United Nations Messenger of Peace. Yousafzai, 19, will be appointed
by UN Secretary-General Antonio Guterres and will help promote girls education around the
world as part of her new role. The Pakistani education activist came to prominence when a
Taliban gunman shot her in the head on her school bus in 2012 as punishment for campaigning
for girls to go to school which defied the militant Islamic groups ban on female education.

85. Prime Minister Narendra Modi announced a new line of concessional credit of $4.5
billion for implementation of development projects in ____________
a) Nepal b) Bangladesh c) China d) Sri Lanka

Answer b) Bangladesh. India and Bangladesh have signed 22 agreements in strategic sectors
like defence and civil nuclear cooperation during Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasinas
visit to India. In a joint statement after signing of agreements in Delhi, Prime Minister Narendra
Modi announced a new line of concessional credit of $4.5 billion for implementation of
development projects in Bangladesh.

86. K Shyam Kumar clinched a gold medal at the Thailand International Tournament in
Bangkok, he associated with _________
a) Shooting b) Billiards c) Boxing d) Badminton

Answer c) Boxing. Indian boxer K Shyam Kumar (49kg) clinched a gold medal at the Thailand
International Tournament in Bangkok without even stepping inside the ring for his summit.
Shyam, who won a gold at the 2015 edition of the event, was to take on Olympic champion

23 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Hasanboy Dusmatov of Uzbekistan in the final. Dusmatov pulled out of the bout owing to an
injury, giving the Indian his second gold medal at the event.

87. Who has been named as the Asian Businesswoman of the Year 2016 in an award
ceremony in Birmingham?
a) Chanda Kochhar b) Asha Khemka c) Arundhati Bhattacharya d) Indra Nooyi

Answer b) Asha Khemka. An Indian-origin educationist in the UK, who moved to Britain after
her marriage with no English language skills, has been named the Asian Businesswoman of the
Year in an award ceremony in Birmingham. 65-year-old Dame Asha Khemka, Principal and
CEO of West Nottinghamshire College, was honoured for her efforts in the field of education
and skills at the Asian Business Awards ceremony.

88. Smita Sandhane has been appointed as Managing Director of _________________


a) Thane Bharat Sahakari Bank b) Bharat Bank
c) Cosmos Bank d) Saraswat Bank

Answer d) Saraswat Bank. Saraswat Bank, largest lender in the co-operative space, appointed
Smita Sandhane as its managing director. Sandhane, who has been associated with the bank for
the last 35 years and serving as the chief financial officer, takes over from S K Banerji who
retired recently. She was serving as the joint managing director since August 2016, and has
served as head of wholesale banking and planning, accounts and stressed assets in the past.

89. Minister of State (Independent Charge), for AYUSH, Shripad Yesso Naik, inaugurated
the National Convention on World Homoeopathy Day on 10 April 2017 at _________
a) Mumbai b) Hyderabad c) New Delhi d) Chennai

Answer c) New Delhi. Minister of State (Independent Charge), for AYUSH Sh. Shripad Yesso
Naik, will inaugurate the National Convention on World Homoeopathy Day on 10 April 2017 at
New Delhi. Member of Parliament and Parliamentary Standing Committee of Ministry of
AYUSH, Health and Family Welfare Dr. Manoj Rajoria will preside over the function. The event
is being organized to commemorate the 262nd birth anniversary of the founder of Homoeopathy,
Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann, a German physician, who was a great scholar,
linguist and acclaimed scientist.

90. Which state government kick-started its ambitious Deendayal Rasoi Yojana under
which subsidised meals will be available at Rs 5 per plate to people?
a) Madya Pradesh b) Uttar Pradesh c) Punjab d) Kerala

24 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) Madya Pradesh. Madhya Pradesh government kick-started its ambitious
Deendayal Rasoi Yojana under which subsidised meals will be available at Rs 5 per plate to
people, especially the economically disadvantaged sections of society. Chief minister Shivraj
Singh Chouhan inaugurated the scheme at Gwalior, while in Bhopal mayor Alok Sharma
inaugurated the scheme. Shivraj Chouhan said as 2017 was the birth centenary year of Pandit
Deendayal Upadhyaya, the best tribute to the great visionary leader was to start a scheme under
which nutritious food will be available to people at cheaper rates.

91. Foreign Ministers from the Group of Seven major industrialized nations (G-7) will hold
a meeting in ____________
a) France b) Canada c) USA d) Italy

Answer d) Italy. Foreign Ministers from the Group of Seven major industrialized nations (G-7)
will hold a meeting in Italy. The civil war in Syria is likely to dominate talks in the two day
summit in the north western city of Lucca, with Italy hoping for a final communique that will
reinforce United Nations efforts to end six years of conflict. The fight against terrorism is also
expected to be high on the agenda.

92. The first rail freight service from ________________started its 7,500-mile journey
recently
a) UK to Russia b) UK to China c) UK to India d) UK to Japan

Answer b) UK to China. The first rail freight service from UK to China departs on its 7,500-
mile journey on April 11 2017. The train stocked with British goods will pass through seven
countries including Germany and Russia over a span of 17 days. The service is a part of Chinas
One Belt, One Road programme of reviving the Silk Road trading routes with the West.

93. The Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the web portal and mobile
application named ______________ on the occasion of Valour Day of Central Reserve
Police Force (CRPF)
a) Jandhan ke Veer b) India ke Veer c) Bharat ke Veer d) Jeevan ke Veer

Answer c) Bharat ke Veer. The Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the web
portal and mobile application named Bharat ke Veer on the occasion of Valour Day of Central
Reserve Police Force (CRPF). The portal is an IT based platform, with an objective to enable
willing donors to contribute towards the family of a brave heart who sacrificed his/her life in line
of duty. The amount so donated will be credited to the account of Next of Kin of those Central
Armed Police Force/Central Para Military Force soldiers. The actor Shri Akshay Kumar was the
Guest of Honour during the function.

25 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
94. World Homeopathy Day was observed on?
a) April 10 b) April 11 c) April 12 d) April 13

Answer a) April 10. Greetings to medical and health professionals, the scientific community,
patients and to the general public spread across 7 continents a wonderful World Homeopathy
Day on 10th April 2017 on account of the founder and father of Homeopathy Dr. Friedrich
Samuel Hahnemanns 262nd birthday (born 1755, Germany). Theme of the year: Enhancing
Quality of Research in Homoeopathy.

95. Which city police have launched 51 Pink Hoysalas, the new patrol vehicles, to address
complaints related to women and child safety?
a) Hyderabad b) New Delhi c) Mumbai d) Bangalore

Answer d) Bangalore. The Bengaluru Police have launched 51 Pink Hoysalas, the new patrol
vehicles, to address complaints related to women and child safety. The Pink Hoysalas will
function based on complaints registered through the Suraksha App or intimation to the police
control room number and will have at least three women police personnel. The city police
currently have 221 regular Hoysalas. These Pink Hoysalas will be deployed near schools,
colleges, offices, shopping malls, temples and also movie theatres. Any complaint received by
the control room will be taken and the nearest Pink Hoysala will be alerted to attend the call.

96. Indian-origin ______________has become the first non-white circuit judge at the Old
Bailey, the central criminal court of England and Wales
a) Shapurji Saklatvala b) Anuja Ravindra Dhir
c) Claude Moraes d) Priti Patel

Answer b) Anuja Ravindra Dhir. Indian-origin Anuja Ravindra Dhir has become the first non-
white circuit judge at the Old Bailey, the central criminal court of England and Wales. Currently
also the youngest judge at the court, Anuja was called to the bar in 1989. In an interview, the 49-
year-old said she has often been mistaken for a witness or defendant after entering the legal
profession.

97. Prime Minister Narendra Modi and Australian Prime Minister Malcolm Turnbull
inaugurated the worlds most advanced nanobiotechnology research centre in
_____________
a) Haryana b) Maharashtra c) New Delhi d) Gujarat

Answer a) Haryana. Prime Minister Narendra Modi and Australian Prime Minister Malcolm
Turnbull inaugurated the worlds most advanced nanobiotechnology research centre, a joint
venture between The Energy and Resources Institute (TERI) and Deakin University, Australia.
The cooperation in the field of education and research is the most important field of engagement

26 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
between India and Australia. TERI-Deakin Nanobiotechnology Research Centre is a classic
example of the kind of cutting edge research being done by the two countries.

98. The book Gandhi in Champaran has been written by _____________


a) Amitav Ghosh b) D G Tendulkar c) Vikram Seth d) Chetan Bhagat

Answer b) D G Tendulkar. Information and Broadcasting Minister M Venkaiah Naidu released


the book- Gandhi in Champaran at a function in New Delhi. The book has been written by noted
author D G Tendulkar. Speaking on the occasion, Mr Naidu said, he is happy to launch the
heritage publications on the day that marks the 100th year of Champaran Satyagraha. He said,
life of Mahathma Gandhi is a valuable lesson of humanity, compassion and determination to
achieve the desired goal through non-violence and inclusiveness.

99. Which state governments draft population policy proposes that people with more than
two children should be denied government jobs?
a) Maharashtra b) Manipur c) Assam d) Punjab

Answer c) Assam. The Assam governments draft population policy proposes that people with
more than two children should be denied government jobs. The two-child norm would also be
applicable for all candidates in elections conducted by the state election commission. The draft
also proposed that all girls in the state be given free education up to university level.

100. The Chief Executive Officers (CEOs) of five firms in Kerala held a 20-minute
underwater conference against marine pollution and global warming in the ____________
a) Andaman Sea b) Arabian Sea c) Bay of Bengal d) None of these

Answer b) Arabian Sea. Five CEOs of various IT firms held a meeting underwater to raise
awareness about global warming and marine pollution. The meeting took place at a famous
beach resort in Kovalam, Kerala. Armed with their scuba diving gear, the CEOs took plunge into
the water 50 metres off the shore. The meeting lasted 20 minutes and ended with a pledge to
protect the ocean and marine life.

101. Which e commerce company will acquire the Indian operations of eBay India as part
of a $1.4 billion (Rs 9000 crore)?
a) Amazon b) Snapdeal c) Flipkart d) Paytm

Answer c) Flipkart. Indias largest online retailer Flipkart has closed a mammoth funding round
of $1.4 billion from Tencent Holdings Ltd, eBay Inc. and Microsoft Corp., in the biggest-ever
start-up funding round that both boosts Flipkart ability to compete with arch-rival Amazon India

27 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
and takes the company a step closer to presenting itself (to investors and customers) as the only
option to the US firms Indian arm.

102. Which country has declared as a war zone and instructed the army to prepare a new
offensive against the al-Qaeda-linked al-Shabaab militants?
a) Somalia b) Iran c) Sudan d) Ukraine

Answer a) Somalia. Somalias President Mohamed Abdullahi has declared the country a war
zone and instructed the army to prepare a new offensive against the al-Qaeda-linked al-Shabaab
militants. We tell thebrainwashed al-Shabaab fighters that they have a 60-days deadline to lay
down the arms, Abdullahi said. Notably, al-Shabaab has denounced Abdullahi as an apostate
and warned Somalis against supporting him.

103. India and ______________ have inked six pacts including one aimed at boosting
counter-terrorism cooperation
a) Malaysia b) USA c) Nepal d) Australia

Answer d) Australia. India and Australia have inked six pacts including one aimed at boosting
counter-terrorism cooperation after talks between Prime Minister Narendra Modi and his
Australian counterpart Malcolm Turnbull in New Delhi. The two leaders held comprehensive
discussions on bilateral, regional and international issues of mutual interest and concern. The two
sides inked a pact to boost counter-terrorism cooperation which was signed between the Ministry
of Home Affairs and its counterpart Australian ministry.

104. Who won the Chinese Formula One Grand Prix title 2017?
a) Max Verstappen b) Lewis Hamilton c) Sebastian Vettel d) Nico Rosberg

Answer b) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton won the Chinese Formula One Grand Prix. It was
Hamiltons 54th career win and a record fifth in Shanghai. The Briton eased his Mercedes across
the line 6.2 seconds ahead of Ferraris Sebastian Vettel. Max Verstappen, who started 16th,
finished a surprise third to hand his Red Bull team their 100th podium.

105. Who has been appointed as new Indias Ambassador to Germany?


a) Meera Shankar b) Mira Seth c) Mukta Dutta Tomar d) Nirupama Rao

Answer c) Mukta Dutta Tomar. Mukta Dutta Tomar was appointed as new Indias
Ambassador to Germany. Tomar, a 1984 batch IFS officer is presently working as the Additional
Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA). She is expected to take up the assignment
shortly. Earlier, Gurjit Singh was holding this post till in March 2017.

28 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

106. Senior bureaucrats ___________ and ____________were appointed as members of


Central Board of Direct Taxes (CBDT), the apex policy making body of the Income Tax
department
a) Ram Tirath and B.K. Bansal b) Ajit Kumar Srivastava and Shabri Bhattasali
c) Ajit Kumar Srivastava and Ananya Ray d) K.K. Sharma and Shabri Bhattasali

Answer b) Ajit Kumar Srivastava and Shabri Bhattasali. Senior bureaucrats Ajit Kumar
Srivastava and Shabri Bhattasali were appointed members of Central Board of Direct Taxes
(CBDT), the apex policy making body of the Income Tax department. The role of the CBDT is
to provide inputs for policy and planning of direct taxes in the country and the statutory authority
also administers the direct tax laws through Income Tax Department. The CBDT functions under
the Central Board of Revenue Act, 1963.

107. Who will be the next chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate
Tribunal (TDSAT)?
a) Shiva Kirti Singh b) Vikramajit Sen c) M. Y. Eqbal d) Gyan Sudha Misra

Answer a) Shiva Kirti Singh. The government has cleared retired Supreme Court judge Shiva
Kirti Singh as the next chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal
(TDSAT). The appointment is for a period of three years from the date of assumption of office or
until further orders, whichever is earlier. As per rules, the head of the dispute resolution agency
for the telecom industry must be a person, who has been a Supreme Court judge, or the chief
justice of a high court.

108. Ammaku Vandanam, a programme to pay tribute to mothers would be introduced in


government schools in ____________from this year
a) Tamil Nadu b) Kerala c) Andra Pradesh d) Telangana

Answer c) Andra Pradesh. Ammaku Vandanam, a programme to pay tribute to mothers


would be introduced in government schools in Andhra Pradesh from this year, officials have
said. Under this programme, students will take the blessings of their mother and also wash their
feet. According to the order, mothers would be invited to the schools on a specific day every year
for the function.

109. The Central government launched ____________ a dedicated web portal allowing
Indians to download accurate Indian maps prepared by the Survey of India
a) Bharat b) Nakshe c) Sakshe d) Mapshe

29 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) Nakshe. The Central government launched Nakshe, a dedicated web portal
allowing Indians to download accurate Indian maps prepared by the Survey of India. Aadhaar
number, however, has been made mandatory to allow access to the free maps only to Indians,
Union Minister Harsh Vardhan said. Notably, users would be able to download three maps per
Aadhaar card per day.

110. Which state government imposed a ban on using polythene carry bags in the state with
effect from May 1?
a) Maharashtra b) Uttar Pradesh c) Madya Pradesh d) West Bengal

Answer c) Madya Pradesh. The Madhya Pradesh Cabinet imposed a ban on using polythene
carry bags in the state with effect from May 1. The cows eat polythene/plastic bags, which leads
to their death. Banning of polythene use will protect their lives. Besides, the plastic/polythene
bags are also harmful for the environment, states Public Relations Department Minister
Narottam Mishra said.

111. Atu Zumvu, who is a Sub-Divisional Police Officer with the _____________received
the prestigious Shaurya Chakra award at a ceremony held at the Rashtrapati Bhavan
a) Tamil Nadu Police b) Bihar Police c) Assam Police d) Nagaland Police

Answer d) Nagaland Police. Atu Zumvu, who is a Sub-Divisional Police Officer with the
Nagaland Police received the prestigious Shaurya Chakra award at a ceremony held at the
Rashtrapati Bhavan. Nagaland attained statehood in 1963 and since then this is the first time a
police officer from the state has been honoured with this award. He joined Nagaland Police in
1997 as he wanted to follow his fathers footsteps, who passed away when he was 12. Atus
father remained a role model, as did his ideals of passion, determination and belief in real action
as the premise for change.

112. Who conferred the National Geoscience Awards 2016 at Rashtrapati Bhavan?
a) Pranab Mukherjee b) Mohammad Hamid Ansari
c) Narendra Modi d) Arun Jaitley

Answer a) Pranab Mukherjee. The President of India, Shri Pranab Mukherjee conferred the
National Geoscience Awards 2016 (April 12, 2017) at Rashtrapati Bhavan. The National
Geoscience Awards, previously known as the National Mineral Awards, was instituted by the
Ministry of Mines in 1966, to honour individuals and teams of scientists for their extraordinary
achievements and outstanding contributions in fundamental, applied geosciences, mining and
allied fields.

30 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
113. Motor Vehicle Amendment Bill 2016 passed in Lok Sabha, Who is the Union Minister
of Transport?
a) Arun Jaitley b) Rajnath Singh c) Nitin Gadkari d) Suresh Prabhu

Answer c) Nitin Gadkari. India is a step away from a game-changing legislation that will
revamp the laws governing transportation in the country, with the Lok Sabha passing the Motor
Vehicles (Amendment) Bill, 2016. The changes are significant as they will, for the first time,
acknowledge the fundamental reordering of mobility with the introduction of laws recognizing
app-based taxi operators.

114. National Safe Motherhood Day was observed on?


a) April 11 b) April 10 c) April 09 d) April 08

Answer a) April 11. National Safe Motherhood Day was observed on April 11 every year.
National Safe Motherhood Day 2016 is an initiative of the White Ribbon Alliance India, to
enforce that women must have the availability and adequate access to care during pregnancy,
childbirth and postnatal services. The White Ribbon Alliance for Safe Motherhood, India (WRA
India) was formed when Centre for Catalyzing Change, an NGO, brought together a group of
individuals and organizations to advocate safe motherhood in India.

115. Indias first ever micro-drama festival was held in ___________


a) Mumbai b) Hyderabad c) New Delhi d) Bangalore

Answer c) New Delhi. Indias first ever micro-drama festival was held in Delhi. Named after
Thespis of Icaria, believed to be the first actor in Greek drama (6th century BC), the day-long
event Thespis saw screening of 28 independent plays at the Indira Gandhi National Centre for
the Art. Organised by theatre group Vriksh, the festival marks the debut of the micro-drama
concept in India.

116. The Kerala-based NBFC Manappuram Finance will launch its own co-branded
prepaid card in tie-up with ____________
a) Yes Bank b) ICICI Bank c) HDFC Bank d) Axis Bank

Answer a) Yes Bank. The Kerala-based NBFC Manappuram Finance will launch its own co-
branded prepaid card in tie-up with YES Bank. The Manappuram YES Bank Prepaid Money
Card can be pre-loaded up to a maximum amount of Rs. 50,000 and then be used to withdraw
money from all ATMs. As the card works on the popular MasterCard and RuPay networks, it can
also be used for online transactions and at merchant establishments with PoS terminals.

31 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
117. Which country is the worlds biggest executioner country of the year 2016?
a) India b) Saudi Arabia c) Japan d) China

Answer d) China. China executed more people in 2016 than all other nations combined,
Amnesty International said, even as death penalties in the world decreased overall. The human
rights organisation estimates the Asian giant alone killed thousands of people, a figure based
on examinations of court records and news reports. All other countries together executed at least
1,032 people last year a decline of 37 percent compared to 2015. Of those, 87 percent took
place in just four countries Iran, Saudi Arabia, Iraq and Pakistan.

118. Carmen Chacon who passed away recently, she was the first female defence minister
of __________
a) Australia b) Spain c) Germany d) USA

Answer b) Spain. Spains first female defence minister, Carmen Chacon, once a leadership
contender for the main opposition Socialist party, died on Sunday at the age of 46. The cause of
death has not been confirmed, although Spanish news outlets reported that she had been
suffering from heart disease. Chacon, who was from Barcelona, was defense minister from 2008
to 2011 under Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero. She was seven months pregnant
when she took on the role, which cast her into the media spotlight.

119. Who won the 2017 Pulitzer Prize in fiction for The Underground Railroad?
a) Karan Mahajan b) J. D. Vance c) Colson Whitehead d) Michael Chabon

Answer c) Colson Whitehead. Colson Whiteheads National Book Award winning speculative
history novel The Underground Railroad garnered another top honor, with the announcement
that the book had been awarded the Pulitzer Prize in Fiction for 2017. The novel reimagines the
Underground Railroad as a real, tangible subway system carrying Southern slaves north. The
Pulitzer prizes, considered the most prestigious journalism and arts awards in the country at
Columbia University in New York.

120. The Ganesh Shankar Vidhyarthi Award for Hindi journalism will be awarded to
________________
a) Harmahendra Singh Bedi and Rahul Dev b) Rahul Dev and Baldev Bhai Sharma
c) Rahul Dev and Pushpita Avasthi d) Subadani Devi and Baldev Bhai Sharma

Answer b) Rahul Dev and Baldev Bhai Sharma. Central Hindi Institute Director N.K. Pandey
announced the names of 26 writers from different categories for the prestigious Hindi Sevi
Samman Awards. The awardees will receive Rs 5 lakh each, a citation and a shawl from
President Pranab Mukherjee at a ceremony at Rashtrapati Bhavan in May. The Ganesh Shankar
Vidhyarthi Award for Hindi journalism will be awarded to Rahul Dev and Baldev Bhai Sharma.

32 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

121. The Cabinet has given its approval for setting up of Indian Institute of Petroleum and
Energy (IIPE) in _________________
a) Andra Pradesh b) Maharashtra c) Rajasthan d) Karnataka

Answer a) Andra Pradesh. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra
Modi has given its approval for setting up of Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) at
Visakhapatnam in Andhra Pradesh as an Institute of National Importance through an Act of
Parliament. The Institute will have the governance structure as well as legal mandate to grant
degrees in a manner similar to that enjoyed by IITs. A separate Act will also impart the required
status to the Institute to become a Centre of Excellence in petroleum and energy studies.

122. The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding (MoU)
between India and _________ for cooperation in the field of Science and Technology
a) Japan b) Russia c) Bangladesh d) China

Answer b) Russia. The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding
(MoU) between India and Russia for cooperation in the field of Science and Technology (S&T)
signed in October, 2016. The objective of the MoU is to facilitate and support joint scientific and
research activities between scientific organizations, subordinated to the Agency and scientific
organizations and scientists of the Republic of Russian Federation, with India through DST.

123. Who has been honoured with the Living Legend Lifetime Award by the Punjab
Association?
a) Manoj Kumar b) Shashi Kapoor c) Dharmendra d) Dilip Kumar

Answer d) Dilip Kumar. Veteran actor Dilip Kumar has been honoured with the Living Legend
Lifetime Award by the Punjab Association. God is kind. Humbled at receiving the Living
Legend Lifetime Award, he wrote on Twitter. The actor also addressed reports about his health
and tweeted, I am much better. Slight discomfort and an irritating back pain.

124. The Union cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) on
cooperation in the field of justice between India and ____________
a) Ukraine b) Germany c) Tunisia d) Turkey

Answer c) Tunisia. The Union cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU)
on cooperation in the field of justice between India and Tunisia. During the recent years, social,
cultural and commercial relations between India and Tunisia have developed in a positive
direction. Signing of an agreement on cooperation in the field of justice will further enhance

33 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
good relations between the two countries and add new dimensions in the field of judicial
reforms.

125. The prices of petrol and diesel in India will change every day in sync with
international rates from ___________
a) May 01 b) June 01 c) July 01 d) August 01

Answer a) May 01. The prices of petrol and diesel in India will change every day in sync with
international rates from May 1. The government-owned fuel retailers will launch a pilot project
for daily price revision in Puducherry, Vishakhapatnam, Udaipur, Jamshedpur and Chandigarh
before extending it to all over India. The fuel retailers currently revise rates on 1st and 16th of
every month.

126. Which e-commerce company has received the Reserve Bank of Indias (RBI) approval
to launch its own digital wallet in India?
a) Flipkart b) Snapdeal c) Shopclues d) Amazon

Answer d) Amazon. Amazon India has received the Reserve Bank of Indias (RBI) approval to
launch its own digital wallet in India, paving the way for the American online retail giant to gain
a slice of Indias fast-growing digital payments business. Amazon India, which had applied for a
Prepaid Payment Instrument (PPI) licence nearly a year ago.

127. India and ____________signed a Joint Statement on the launching of the Joint
Feasibility Study on the bilateral Free Trade Agreement
a) Austria b) Georgia c) Switzerland d) Singapore

Answer b) Georgia. India and Georgia signed a Joint Statement on the launching of the Joint
Feasibility Study on the bilateral Free Trade Agreement. The agreement was signed after a
meeting between the Minister of Economy and Sustainable Development of Georgia
GiorgiGakharia and the Union Minister of Commerce and Industry Nirmala Sitharaman in New
Delhi.

128. Ministry of Science and Technology are collaborating with the ____________Centre
for Innovation Multidisciplinary Partnerships to Accelerate Community Transformation
and Sustainability (IC-IMPACTS)
a) India Canada b) India USA c) India Russia d) India Australia

34 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) India Canada. The Department of Biotechnology and Department of Science and
Technology, Ministry of Science and Technology are collaborating with The India-Canada
Centre for Innovation Multidisciplinary Partnerships to Accelerate Community Transformation
and Sustainability (IC-IMPACTS), to promote multidisciplinary research partnerships.

129. Kerala government has promulgated an ordinance making it mandatory for all state
schools, including both private and government schools, to teach __________
a) Tamil b) Kannada c) Telugu d) Malayalam

Answer d) Malayalam. Kerala government has promulgated an ordinance making it mandatory


for all state schools, including both private and government schools, to teach Malayalam. Any
school or teacher disobeying the provision would have to face legal consequences, the law states.
The Kerala High Court had in 2012 struck down a similar order stating that students from other
states also studied in Kerala.

130. India and Australia have launched Sports partnership in ___________ aimed at
increasing cooperation in sports
a) New Delhi b) Hyderabad c) Mumbai d) Bangalore

Answer c) Mumbai. India and Australia have launched Sports partnership in Mumbai aimed at
increasing cooperation in sports. The Partnership, which was launched by the Union Minister for
Youth Affairs & Sports Mr. Vijay Goel and the visiting Australian Prime Minister Mr. Malcolm
Turnbull, in the presence of cricketing legend Sachin Tendulkar, will advance India Australia
cooperation in four areas athlete and coach training and development, sport science, sport
governance and integrity, and grassroots participation.

131. The joint military training exercise of India and Mongolia Nomadic Elephant has
begun recently in ____________
a) Manipur b) Nagaland c) Odisha d) Meghalaya

Answer a) Manipur. The joint military training exercise of India and Mongolia has begun
recently in Mizoram. The 14-day long exercise began on 5 April 2017 and will end on 18 April
2017. It is the twelfth edition of the Indo-Mongolia joint military exercise Nomadic Elephant. It
is being conducted at the Indian Armys elite Counter-Insurgency and Jungle Warfare School
Vairengte in Mizoram.

35 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
132. The United Nations (UN) celebrates the International Day of Human Space Flight on
____________
a) April 09 b) April 10 c) April 11 d) April 12

Answer d) April 12. The United Nations (UN) celebrates the International Day of Human Space
Flight on April 12 each year. The International Day of Human Space Flight celebrates the start of
the space era for humankind, reaffirming the important contribution of space science and
technology in todays world. The day also aims to promote aspirations to explore and maintain
outer space for peaceful purposes.

133. U.S. President Donald Trump has signed the U.S. instrument of ratification for
Montenegros accession to NATO, what is the capital of Montenegro?
a) Chisinau b) Podgorica c) Lilongwe d) Antananarivo

Answer b) Podgorica. U.S. President Donald Trump has signed the U.S. instrument of
ratification for Montenegros accession to NATO. Last month the Senate overwhelmingly
backed the expansion of NATO to allow Montenegro to join the alliance, hoping to send a
message that the United States will push back against Russian efforts to increase its influence in
Europe.

134. Indian cricketer ______________is among the eight ambassadors for the ICC
Champions Trophy, which starts on June 1 in England
a) Virendar Sehwag b) Ashish Nehra c) Yuvraj Singh d) Harbhajan Singh

Answer d) Harbhajan Singh. Indian spinner Harbhajan Singh is among the eight ambassadors
for the ICC Champions Trophy, which starts on June 1 in England. The cricketers will make
promotional appearances during the ICC Champions Trophy tour, besides analysing the
tournament matches. The eight Ambassadors between them have played 1,774 ODIs, scoring
51,906 runs with 48 centuries, and taking 838 wickets.

135. Former Union minister Akhilesh Das Gupta who passed away recently, he associated
with ______________ party
a) Communist Party of India b) Bharatiya Janata Party
c) Indian National Congress d) Bahujan Samaj Party

Answer c) Indian National Congress. Former Union minister and Congress leader Akhilesh
Das Gupta died in Lucknow following cardiac arrest. He was 56. Gupta, who celebrated his
birthday on March 31, suffered a massive heart attack. Gupta was a Rajya Sabha member for
three terms till 2014 and Union Minister of State for Steel between 2006 and 2008. Gupta was
Mayor of Lucknow from May 1993 to November 1995.

36 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

136. Mahabaleshwara M S has been appointed as managing director and CEO of


_________________for a period of three years
a) Federal Bank b) South Indian Bank c) Karnataka Bank d) HDFC Bank

Answer c) Karnataka Bank. Karnataka Bank Ltd has announced top-level management
changes with the present Managing Director and Chief Executive Officer (MD and CEO) of the
bank, P Jayarama Bhat, assuming the charge of part-time non-executive Chairman of the bank.
The Chief General Manager of the bank, Mahabaleshwara MS, who is appointed as MD and
CEO of the bank, will assume office on April 15.

137. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named ______________, as the new
administrator of the United Nation Development Programme (UNDP)
a) Jos Manuel Barroso b) Achim Steiner c) Jorge Sampaio d) Erik Solheim

Answer b) Achim Steiner. United Nation (UN) chief Antonio Guterres has named a German
Achim Steiner, as the new administrator of the UN Development Programme
(UNDP).Headquartered in New York City, the UNDP seeks to reduce poverty, improve social
development and encourage womens empowerment. Achim Steiner belongs to Germany who
previously served at the UN Environment Programme and headed the UN office in Kenya.

138. Who took charge as Whole Time Member, the Insolvency and Bankruptcy Board of
India in New Delhi?
a) Amardeep Singh Bhatia b) G. S. Yadav
c) M. S. Sahoo d) Mukulita Vijayawargiya

Answer d) Mukulita Vijayawargiya. Dr. (Ms.) Mukulita Vijayawargiya took charge as Whole
Time Member, the Insolvency and Bankruptcy Board of India in New Delhi. Dr. (Ms.)
Vijayawargiya will look after Administrative Law Wing. She will also look after Information
Technology, Limited Insolvency Examination, National Insolvency Examination, Finance and
Accounts and Communication. Dr. (Ms.) Vijayawargiya was a member of Bankruptcy Law
Reforms Committee (BLRC) based on which, the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 has
been framed.

139. Who presented Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri awards on April
13, 2017 at a Civil Investiture Ceremony held at Rashtrapati Bhavan?
a) Pranab Mukherjee b) Mohammad Hamid Ansari
c) Narendra Modi d) Sumitra Mahajan

37 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) Pranab Mukherjee. The President of India, Shri Pranab Mukherjee presented Padma
Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri awards on April 13, 2017 at a Civil Investiture
Ceremony held at Rashtrapati Bhavan. The list of 2017 Padma award winners. The list comprises
of 7 Padma Vibhushan, 7 Padma Bhushan and 75 Padma Shri Awardees. 19 of the awardees are
women and the list also includes 5 persons from the category of foreigners, NRIs, PIOs and 6
Posthumous awardees.

140. Google has started rolling out an Android app called __________ in India that lets
users order food and hyperlocal home services from local providers.
a) Area b) Aero c) Areo d) Auto

Answer c) Areo. Google has started rolling out an Android app called Areo in India that lets
users order food and hyperlocal home services from local providers. Areo aggregates services
like beauty, plumbing, electrical work, fitness training, and physiotherapy among others. Google
has reportedly partnered with Indian startups like UrbanClap, FreshMenu, and Faasos to provide
the services.

141. Which state government announced the re-launch of Adarana, a scheme for
improving traditional occupations?
a) Kerala b) Andra Pradesh c) Uttar Pradesh d) Gujarat

Answer b) Andra Pradesh. Chief Minister N. Chandrababu Naidu announced the re-launch of
Adarana, a scheme for improving traditional occupations. The 191st birth anniversary of social
reformer Mahatma Jyotirao Phule, being celebrated for the first time as a State function, he said
modern tools, technology, marketing, and financial support would be extended to artisans and
those pursuing traditional occupations to raise their income levels and provide employment in
the rural areas.

142. Nokia has signed a memorandum of understandings (MoUs) with Indian telecom
giants _____________ to work on 5G technology
a) Reliance and Idea b) Docomo and BSNL
c) Vodafone and Aircel d) Airtel and BSNL

Answer d) Airtel and BSNL. According to an ET report, Nokia has signed a memorandum of
understandings (MoUs) with Indian telecom giants Airtel and BSNL. Nokia during the Mobile
World Congress 2017 had stated that it would expand their collaborative technology partnership
to work on 5G technology standard and management of connected devices.

38 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
143. Which Bank has approved a $375 million loan to Indias first waterway project?
a) Asian Development Bank b) New Development Bank
c) World Bank d) None of these

Answer c) World Bank. The World Bank has approved a $375 million loan to Indias first
waterway project. The National Waterway 1 project is to create a water transport fairway on a
1,360-km stretch of the Ganga river between Varanasi and Haldia. NW1 passes through one of
Indias most densely populated areas, and a sizeable 40 per cent of the countrys traded goods
either originate from this resource-rich region or are destined for its teeming markets.

144. Which state Government has decided to increase the reservations to backward Muslim
population and Scheduled Tribes in the state?
a) Andra Pradesh b) Punjab c) Maharashtra d) Telangana

Answer d) Telangana. Telangana Government has decided to increase the reservations to


backward Muslim population and Scheduled Tribes in the state. State Cabinet that met in
Hyderabad last evening has approved raising quota quota to socially and economically backward
Muslim population who will be referred as BC-E in the state, besides raising the existing 7.5 per
cent quota of the STs to 12 per cent in line with their population.

145. First time in Indian Railways history, Habibganj station in_____________ has been
handed over to a private firm to be operated by it
a) Maharashtra b) Madya Pradesh c) Punjab d) Bihar

Answer b) Madya Pradesh. Railway Minister Suresh Prabhu has said that for the first time in
Indian Railways history, Habibganj station in Bhopal, Madya Pradesh has been handed over to a
private firm to be operated by it. The station building will be developed in line with airport
terminals, he added. However, Prabhu clarified that trains at the station will still be run by the
Railways.

146. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has asked the banks/financial institutions
to obtain self-certification from customers by ___________, 2017, to avoid closure of
accounts
a) April 30 b) May 31 c) June 30 d) July 31

Answer a) April 30. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has asked the banks/financial
institutions to obtain self-certification from customers by April 30, 2017, to avoid closure of
accounts. As part of FATCA compliance, the Central Board of Direct Taxes (CBDT) has asked
the banks/financial institutions to obtain self-certification from customers by April 30, 2017, to
avoid closure of accounts. It is clearly directed the banks to obtain a self-certification for the
accounts opened between July 1, 2014 to August 31, 2015.

39 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

147. Veteran actor Munshi Venu who passed away recently, he was popular in the
__________ film industry
a) Tamil b) Telugu c) Kannada d) Malayalam

Answer d) Malayalam. Veteran actor Munshi Venu, who was popular in the industry for
essaying supporting roles, passed away on April 13 2017. He was 63. Venu was remembered for
his role of a toothless panchayath member in Asianet News Munshi, a socio-political satire.
The show fetched him more roles in films and serials. He made his debut through Kamals
comedy drama Pachakuthira and later was part of many big-budget films.

148. Nobel Peace laureate Malala Yousafzai became only the _________ person to receive
honorary Canadian citizenship, before advocating in a speech to parliament for women
and girls education
a) Fourth b) Fifth c) Sixth d) Tenth

Answer c) Sixth. Nobel Peace laureate Malala Yousafzai became only the sixth person to
receive honorary Canadian citizenship, before advocating in a speech to parliament for women
and girls education a cause dear to Prime Minister Justin Trudeau. At age 19, Yousafzai is
the youngest person to speak to Canadian members of parliament and senators in a joint session.

149. Prime Minister Narendra Modi launched the Bhim-Aadhaar Pay app, a system which
allows payment through _______________
a) PIN Number b) Fingerprint scanner c) OTP d) All of the above

Answer b) Fingerprint scanner. Prime Minister Narendra Modi has launched BHIM-Aadhar
pay app that will allow people to make payments without using a smartphone. Instead, the app
will enable payments through the fingerprint scanner, by authenticating the biometric details of a
user with Aadhaar database.

150. President Pranab Mukherjee clears all four GST bills, the four bills are
______________________
a) Central GST Bill, State GST Bill, District GST Bill and Village GST Bill
b) City GST Bill, Towns GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill
c) Capital GST Bill, Integrated GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill
d) Central GST Bill, Integrated GST Bill, Union territory GST Bill and State GST Bill

Answer d) Central GST Bill, Integrated GST Bill, Union territory GST Bill and State GST
Bill. President Pranab Mukherjee has given his nod to the four supporting legislations related to
the Goods and Services Tax (GST) Bill after it was passed by both the House of Parliament

40 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
during the budget session. GST was passed with four supporting amendments by the Rajya
Sabha on April 6 without any amendments. The four draft bills the central GST Bill, the
integrated GST Bill, the Union territory GST Bill and the GST (Compensation to states) Bill
were cleared by the Rajya Sabha.

151. The Union government has constituted a time-bound inter-disciplinary committee to


come up with an action plan for dealing with virtual currencies, The committee will be
chaired by _____________
a) Bibek Debroy b) Y.V. Reddy c) Dinesh Sharma d) Arvind Panagariya

Answer c) Dinesh Sharma. The Union government has constituted a time-bound inter-
disciplinary committee to come up with an action plan for dealing with virtual currencies so as to
fix the regulatory gaps in the existing framework governing virtual currencies. The committee is
required to submit its report within three months. The nine-member inter-disciplinary committee
will be chaired by Dinesh Sharma, special secretary in the economic affairs department.

152. The President, Shri Pranab Mukherji led the nation in paying homage to Bharat
Ratna Baba Saheb, ______________on his 127th Birth anniversary on April 14 2017
a) B. R. Ambedkar b) Mahatma Gandhi
c) Swami Vivekananda d) Rabindranath Tagore

Answer a) B. R. Ambedkar. The President, Shri Pranab Mukherji led the nation in paying
homage to Bharat Ratna Baba Saheb, Dr. B.R. Ambedkar on his 127th Birth anniversary. He
paid floral tributes at the statue of Baba Saheb at Parliament House Lawns in the Parliament
House complex in the morning.

153. Which state government has announced a financial assistance of 4 thousand rupees
per acre to farmers towards purchasing fertilizers?
a) Kerala b) Rajasthan c) Bihar d) Telangana

Answer d) Telangana. Telangana state government has announced a financial assistance of 4


thousand rupees per acre to farmers towards purchasing fertilizers. Chief Minister K
Chandrashekhar Rao announced this in Hyderabad last evening at an interaction with farmers at
his camp office. He further said 4 thousand rupees will be directly transferred to the farmers
bank accounts before the end of May every year from next financial year onwards.

154. The MoU Signed between NSFDC & Development Commissioner (Handlooms), who is
the Union Minister of Textile?
a) Uma Bharti b) Nirmala Seetharaman c) Smriti Zubin Irani d) Vasundhara Raje

41 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer c) Smriti Zubin Irani. The CMD, National Scheduled Castes Finance and
Development Corporation (NSFDC) under Ministry of Social Justice and Empowerment and
Development Commissioner (Handlooms) under Ministry of Textiles signed a Memorandum of
Understanding (MoU) in the presence of Shri Thaawarchand Gehlot, Union Minister of Social
Justice & Empowerment and Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Textile. The objective
of signing this MoU is to help Scheduled Caste weavers and their families by promoting
production and marketing of high value quality Handlooms products at Block level Cluster in
various States like Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Odisha etc.

155. Who has laid the foundation-stone for the Rs 100 crore Dr B R Ambedkar Smriti
Vanam (memorial park) at Inavolu village in Andra Pradesh?
a) E S L Narasimhan b) Pranab Mukherjee c) Narendra Modi d) N Chandrababu Naidu

Answer d) N Chandrababu Naidu. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu has
laid the foundation-stone for the Rs 100 crore Dr B R Ambedkar Smriti Vanam (memorial park)
at Inavolu village, marking the 125th birth anniversary of the architect of Indian Constitution. He
also laid the foundation-stone for a 126-ft statue of Ambedkar that will come up in the park,
spread over a 20-acre site. The Smriti Vanam will have a multi-purpose Convention Hall with a
seating capacity of 3,000 persons.

156. Prime Minister Narendra Modi has launched a cashless/less cash township model in
Nagpur, developed by Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals Ltd (GNFC),
across 81 townships in _______
a) 5 states b) 12 states c) 7 states d) 10 states

Answer b) 12 states. Prime Minister Narendra Modi has launched in Nagpur a cashless/less cash
township model, developed by Gujarat Narmada Valley Fertilizers and Chemicals Ltd (GNFC),
across 81 townships in 12 States. These townships will deliver 2.5 lakh cashless transactions per
day, translating into 9 crore transactions in a year. GNFCs township at Bharuch in Gujarat
became Indias first complete cashless township after demonetisation announced by the PM on
November 8, 2016.

157. _____________is set to become the first state to launch a special awareness drive to
ensure that transgenders in the state register as voters
a) Tamil Nadu b) Haryana c) Maharashtra d) Kerala

Answer c) Maharashtra. Maharashtra is set to become the first state to launch a special
awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters. The state branch of the
Election Commission of India (ECI) will launch the drive on April 15, celebrated as Third
Gender Day. Reportedly, Maharashtra has over 10 lakh transgenders and only about 1,700 are
registered voters.

42 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

158. Which state police has initiated Tare Zameen Par program to encourage children to
lead happy lives in naxal-affected areas?
a) Jharkhand b) Andra Pradesh c) Odisha d) West Bengal

Answer a) Jharkhand. With a motive to enlighten children in naxal-affected areas of


Jharkhands Palamau district, Jharkhand Police has initiated Tare Zameen Par program to
encourage children to lead happy lives. Deputy Inspector General of Police (DIG), Vipul Shukla
appealed to locals to donate bags, shoes, books and clothes that would be distributed among poor
children. People from all sections of society took part in the program held in Jharkhands
Daltongunj city, contributing basic amenities for children.

159. The New Development Bank (NDB) set up by the BRICS countries Brazil, Russia,
India, China and South Africa plans to issue bonds this year in ________________
a) Indian rupee and South Africa Rand b) Indian rupee and Brazil Real
c) Russia Ruble and Chinese Yuan d) Indian rupee and Chinese Yuan

Answer d) Indian rupee and Chinese Yuan. The New Development Bank (NDB) set up by the
BRICS countries Brazil, Russia, India, China and South Africa plans to issue bonds this year
in Indian rupee and Chinese yuan, its president KV Kamath said. The bank sold its first three
billion yuan ($437 million) Yuan-denominated bonds in China last year in July to fund clean
energy projects in member-states.

160. The Union Ministry of Agriculture has selected _______________for the Krishi
Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grains production
a) Kerala b) Sikkim c) Himachal Pradesh d) Punjab

Answer c) Himachal Pradesh. The Union Ministry of Agriculture has selected Himachal
Pradesh for the Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grains
production. A communication in this regard was received by Chief Minister Virbhadra Singh.
Virbhadra Singh congratulated the Agriculture Department for having being selected for this
award for the third time and said that this feat had been achieved due to dedicated efforts of the
department in extending technological inputs and services to the farmers which resulted in
increase in food grains production.

161. Which state government and Union power ministry signed the ambitious 247 Power
for All agreement recently?
a) Maharashtra b) Tamil Nadu c) Karnataka d) Uttar Pradesh

43 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh chief minister Yogi Adityanath and Union power
minister Piyush Goyal signed the ambitious 247 Power for All agreement in Lucknow. With
this, Uttar Pradesh which was the only state in the country which had not signed the agreement
has finally come on board the central government scheme. The chief minister chose Ambedkar
Jayanti as the occasion to sign the ambitious 247 Power For All scheme of the Centre, as he
said it was a tribute to Ambedkar, who stood for equality for all, irrespective of caste.

162. Which state government has decided to install CCTV cameras inside examination
halls to keep a check on rampant cheating during board exams?
a) Assam b) Gujarat c) Bihar d) Manipur

Answer a) Assam. Assam has decided to install CCTV cameras inside examination halls to keep
a check on rampant cheating during board exams. The government added that the pass
percentage in the state will further drop due to the measure. Notably, Assam had earlier been
flagged by the Centre for having a pass percentage of 62.79% as against the national average of
79.21%.

163. Which state government has launched Operation Durga to ensure women safety in
the state recently?
a) Madya Pradesh b) Haryana c) Punjab d) Kerala

Answer b) Haryana. Similar to that of Uttar Pradeshs Anti-Romeo Squad, the Haryana
government has launched Operation Durga to ensure women safety in the state. Under this
operation, the Flying Squad is patrolling those areas where anti-social elements are committing
crimes against women. The team is formed by Chief Minister of Haryana Mr. Manohar Lal
Khattar. The teams visited public places such as schools, colleges, bus stands and railway
stations and nabbed persons indulging in crimes against women, including eve teasing.

164. Union Power and Coal Minister ___________have dedicated to the nation 4 wind
power plants built by NALCO
a) Piyush Goyal b) Dharmendra Pradhan
c) Ravi Shankar Prasad d) Prakash Javadekar

Answer a) Piyush Goyal. Union Power and Coal Minister Piyush Goyal have dedicated to the
nation 4 wind power plants built by NALCO and announced an expansion plan for the
aluminium major to raise its capacity to 1 MTPA. There is a major expansion programme to
raise its capacity to 1 million tonne per annum. Built at a cost of Rs 1350 crore, the plants,
unveiled at a function, are located in Rajasthan (two plants), Maharashtra and Andhra Pradesh,
while the company plans more wind power plants of 120 MW besides installing solar units.

44 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
165. ___________government to issue a notification to ban the sale of whiteners, thinners
and vulcanised solutions to children below the age of 18 years to check drug abuse
a) Meghalaya b) Gujarat c) Delhi d) Maharashtra

Answer c) Delhi. Juvenile Justice Board ordered the Delhi government to issue a notification to
ban the sale of whiteners, thinners and vulcanised solutions to children below the age of 18 years
to check drug abuse. The board further asked the government to assign one de-addiction centre
per district, observing that the existing centres in the national capital region are overcrowded.

166. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) have
launched a web portal named __________, which for insurers that will allow them to
register and sell policies online
a) isnp.irda.gov.com b) isnp.irda.gov.nic.in c) isnp.irda.gov.org d) isnp.irda.gov.in

Answer d) isnp.irda.gov.in. The Insurance Regulatory and Development Authority of India


(IRDAI) have launched a web portal for insurers that will allow them to register and sell policies
online. The portal isnp.irda.gov.in is also open to intermediaries in insurance business,
IRDAI said in a circular. Last month, IRDAI had issued guidelines on e-commerce for insurance
sector. IRDAI said insurance companies, brokers and corporate agents can sell and service
insurance policies through this platform.

167. Bank Boards Bureau has evolved GRAF for Public Sector Banks, Expand GRAF?
a) Governance, Revenue and Accountability Framework
b) Government, Reward and Accountability Framework
c) Governance, Reward and Accountability Framework
d) Governance, Reward and Administration Framework

Answer c) Governance, Reward and Accountability Framework. To prime public sector


banks (PSBs) to hold their own against nifty private sector rivals and also prepare them for
possible mergers in the future, the Bank Boards Bureau (BBB) has drawn up an elaborate
Governance, Reward and Accountability Framework (GRAF). The GRAF seeks to ensure that
corporate governance at PSBs is in keeping with various pieces of legislation, including the
Companies Act, 2013, Banking Regulation Act, 1949, and Securities and Exchange Board of
India (listing obligations and disclosure requirements) Regulations, 2015.

168. The Reserve Bank of India (RBI) has issued a new set of enabling provisions to resolve
the problem of banks ____________
a) Non-performing assets or Bad loans b) Bank staffs
c) Customers Complaint d) None of these

45 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) Non-performing assets or Bad loans. The Reserve Bank of India (RBI) has issued a
new set of enabling provisions to resolve the problem of banks mounting non-performing assets
(NPAs), or bad loans. Through the notification titled Revised Prompt Corrective Action (PCA)
framework for banks. The new set of provisions, effective from April 1, override the existing
PCA framework, and are based on the financials of each bank as of March 2017. The new
framework will be reviewed after three years.

169. Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) has proposed the Council as
an autonomous body but under the _____________
a) Reserve Bank of India
b) Securities Exchange Board of India
c) Insurance Regulatory and Development Authority of India
d) Finance Ministry

Answer d) Finance Ministry. The committee report on the Fiscal Responsibility and Budget
Management (FRBM) laws recommendation for a new fiscal council to monitor implementation
comes after studying the examples of 40 other countries, advanced and emerging. The panel,
whose report was made public, has proposed the Council as an autonomous body but under the
finance ministry. The proposal is part of its draft Debt Management and Fiscal Responsibility
law, meant to replace the existing FRBM Act.

170. Which two countries hold the first-ever joint military exercise Sagarmatha
Friendship-2017 from April 17 with a special focus on combating terror and disaster
management?
a) India and Nepal b) Nepal and China
c) China and Pakistan d) China and Sri Lanka

Answer b) Nepal and China. Nepal and China will hold the first-ever joint military exercise
from April 17 with a special focus on combating terror and disaster management. The 10-day-
long military drill that will last till April 26 is being organised by the two countries as part of
their preparedness against terrorism that has posed as a serious security threat globally. The
military exercise named Sagarmatha Friendship-2017 will also focus on common interests like
disaster management. Sagarmatha is the Nepali name of Mount Everest, the worlds highest
peak, that is bordering between Nepal and China.

171. India and __________ signed an agreement for collaboration in areas such as high-
speed and semi-high speed rail, modernisation of current operations and infrastructure,
station renovation
a) Russia b) China c) France d) Japan

46 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer c) France. The French Minister of State for Transport, Marine Affairs and Fisheries
Alain Vidalies signed an agreement with Railway Minister Suresh Prabhu for collaboration in
areas such as high-speed and semi-high speed rail, modernisation of current operations and
infrastructure, station renovation and operations, suburban trains and safety systems, operations
and security.

172. Who won the Asian billiards title 2017?


a) Pankaj Advani b) Sourav Kothari c) Peter Gilchrist d) Siddharth Parikh

Answer a) Pankaj Advani. Sixteen-time World Champion Pankaj Advani won his sixth Asian
billiards title, defeating Sourav Kothari 6-3 in an entertaining final. The first session saw Kothari
run away with a 3-1 lead. Advani, taking full advantage of the break, regrouped and came out all
guns blazing to win the next five frames to take his seventh Asian crown overall. He had won the
6-red snooker last year.

173. Who won the 2017 edition of the Miss Congo UK beauty pageant?
a) Christelle Mbeni b) Andrea Moloto
c) Horcelie Sinda Wa Mbongo d) Nelly Dembo Osongo

Answer c) Horcelie Sinda Wa Mbongo. Horcelie Sinda Wa Mbongo who was diagnosed with
HIV-positive at the age of 11 won the 2017 edition of the Miss Congo UK beauty pageant. The
grand finale was held at the Stratford Town Hall. The gorgeous lady hails from the Democratic
Republic of Congo, but is presently studying for in London, pursuing a Fine Arts degree. Post
her magnificent win at the pageant she has plans to return to Congo, and help promote
campaigns on HIV and AIDS, with a youth-led group called Youth Stop AIDS, which campaigns
for a world without AIDS.

174. Mahavir Singh Phogat, a real life hero and father of______________, along with
Apollo Hospital founder Prathap C Reddy, bagged FICCIs gender parity award
a) PV Sindhu b) Saina Nehwal c) Sakshi Malik d) Geeta Phoghat

Answer d) Geeta Phoghat. Mahavir Singh Phogat, a real life hero and father of wrestler Geeta
Phoghat, along with Apollo Hospital founder Prathap C Reddy, bagged Ficcis gender parity
award for their contribution in harnessing the talents of their daughters. Phogat was accompanied
by his Commonwealth Games gold medal winner daughter Geeta at the event that marked the
launch of the countrys first gender parity index by Ficcis Ladies Organisation (FLO), which
will gauge how women fare in a male dominated corporate sector of India.

47 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
175. _____________government is planning to supply seeds, fertilisers and pesticides free of
cost to small and marginal farmers to keep the production costs minimal and to reduce
their losses
a) Andra Pradesh b) Maharashtra c) Haryana d) Kerala

Answer b) Maharashtra. The Maharashtra government is planning to supply seeds, fertilisers


and pesticides free of cost to small and marginal farmers to keep the production costs minimal
and to reduce their losses. Maharashtra Revenue Minister Chandrakant Patil gave this
information while talking to the reporters today in Mumbai.

176. Prime Minister Narendra Modi inaugurated various units of thermal power plants at
Koradi, Chandrapur and Parli with a total capacity of 3,230 Mega Watts in ___________
a) Maharashtra b) Andra Pradesh c) Gujarat d) Madya Pradesh

Answer a) Maharashtra. Prime Minister Narendra Modi inaugurated various units of thermal
power plants at Koradi, Chandrapur and Parli with a total capacity of 3,230 Mega Watts. These
include three super-critical units 660 MW each at Koradi, two of 500 MW each at Chandrapur
and one of 250 MW at Parli. The Prime Minister also released two special commemorative
postal stamps one depicting Deekshabhoomi in its full glory and the other with twin pictures of
Lord Gautam Buddha and Dr. Babasaheb Ambedkar at another function in the city.

177. Who won the Singapore Open Badminton title 2017?


a) Sourabh Varma b) Sai Praneeth c) Ajay Jayaram d) Srikanth Kidambi

Answer b) Sai Praneeth. Indian shuttler B Sai Praneeth clinched his maiden Super Series title at
the Singapore Open after defeating compatriot K Srikanth in a historic all-Indian final. World
No.30 Praneeth, who had won the Canada Open Grand Prix last year and reached the Syed Modi
Grand Prix Gold final this year, outmanoeuvred Srikanth 17-21, 21-17, 21-12 in the summit
clash of the $350,000 event. It was the first time in the history of international badminton that
two Indians were playing a Super Series final and it turned out to be a thrilling contest.

178. Worlds oldest person Emma Morano who passed away recently, she was from
_________
a) India b) China c) Japan d) Italy

Answer d) Italy. Emma Morano, who at 117 was believed to be the worlds oldest person and
the last surviving child of the 19th century, died. Morano, who lived 117 years and 137 days,
was born on Nov. 29, 1899, four years before the Wright brothers first took to the air. Her life
spanned three centuries, two World Wars and more than 90 Italian governments.

48 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
179. Girish Chandra Saxena who passed away recently, he was a former governor of
_______________
a) Gujarat b) West Bengal c) Jammu and Kashmir d) Manipur

Answer c) Jammu and Kashmir. Former Jammu and Kashmir Governor Girish Chandra
Saxena, whose tenure saw a significant decline of militancy in the Valley, died. He was 90. The
funeral pyre of Saxena, who served as the governor of the troubled state twice, was lit by his
grandson Varun in the presence of political leaders and senior bureaucrats, including National
Security Advisor A K Doval.

180. Amlcar Henrquez was shot dead in the coastal town of Coln, he associated with
_________ sports
a) Football b) Cricket c) Hockey d) Tennis

Answer a) Football. International football player Amilcar Henriquez has been shot and killed in
the countrys Colon province. Henriquez was a member of Panamas national team which is
participating in eliminatory rounds for the 2018 World Cup in Russia. He was 33.

181. Mark Wainberg who passed away recently was a/an


a) Politician b) HIV/AIDS researcher and Activist c) Economist d) Author

Answer b) HIV/AIDS researcher and Activist. Renowned Canadian AIDS researcher and
social activist Dr Mark Wainberg passed away in Florida, USA. He was 71. Wainberg is
believed to have drowned while on holiday with his family in Miami. Mark A. Wainberg was a
Canadian HIV/AIDS researcher and HIV/AIDS activist. He was the Director of the McGill
University AIDS Centre at the Montreal Jewish General Hospital and Professor of Medicine and
of Microbiology at McGill University.

182. Robert Taylor who passed away recently was a/an


a) Space Scientist b) Economist c) Computer scientist d) Actor

Answer c) Computer scientist. Robert Taylor, a pioneer of Modern Computing and the Internet
has passed away at the age of 85. Rob Taylor was instrumental in creating the internet and the
modern personal computer. Taylors engineering team was also responsible for the development
of Ethernet and a word processing program, Microsoft Word.

183. The sixth prestigious M.S. Swaminathan Award for contribution in the field of
agriculture was given to _____________
a) R Sai Kumar b) R.R. Hanchinal c) Shobha Rani d) N Mahesh Kumar

49 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) R.R. Hanchinal. The sixth prestigious M.S. Swaminathan Award for contribution in
the field of agriculture was given to R.R. Hanchinal, Chairperson of Protection of Plant Varieties
and Farmers Rights Authority, government of India. He received the award for his contributions
and sustained support to the areas of crop improvement for hot and very hot dry environments,
seed production technology and intellectual protection rights in plant varieties.

184. Who won the prestigious Cartier Womens Initiative Awards 2017 for providing
women working on farms with water management solutions and protecting small farmers
against droughts?
a) Trupti Jain b) Rithika Jain c) Monica Jain d) Sushma Jain

Answer a) Trupti Jain. An Indian environmental engineer has won this years prestigious
Cartier Womens Initiative Awards for providing women working on farms with water
management solutions and protecting small farmers against droughts and flash floods. Trupti
Jain, 46, was one among the six winners chosen for the Asia-Pacific laureate from a pool of
nearly 1,900 applicants from over 120 countries and were selected by an independent
international jury.

185. The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated several Government projects in
___________
a) Chandigarh b) Daman and Diu
c) Andaman and Nicobar Islands d) Dadra and Nagar Haveli

Answer d) Dadra and Nagar Haveli. The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated
several Government projects at Silvassa, Dadra and Nagar Haveli. These include Government
buildings, solar PV systems, Jan Aushadhi Kendras and a Passport Seva Kendra. He also
distributed Aids and Assistive Devices to Divyangjans, and other benefits under existing
Government schemes.

186. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Cattle Feed Plant and launched irrigation
and water supply schemes at Bajipura, __________
a) Bihar b) West Bengal c) Gujarat d) Goa

Answer c) Gujarat. The Prime Minister, Shri Narendra Modi has inaugurated the SUMUL
cattle feed plant at Bajipura in southern Gujarat. He also laid the Foundation Stone for three Lift
Irrigation Schemes, and inaugurated the Drinking Water Supply Scheme for Vyara Town and
Jesinhpur-Dolvan Groups of Tapi district. The Prime Minister said that Tapi district is one of the
newer districts of Gujarat, and he is happy to see it achieve remarkable progress.

50 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
187. The National Disaster Management Authority (NDMA) will conduct its first-ever
mock exercise on forest fire in ___________
a) Uttarakhand b) Uttar Pradesh c) Madya Pradesh d) Rajasthan

Answer a) Uttarakhand. The National Disaster Management Authority (NDMA) will conduct
its first-ever mock exercise on forest fire in Uttarakhand on April 20, 2017 to help improve the
preparedness and response mechanism in the event of a forest fire. The mock exercise will be
conducted on the principle of Incident Response System (IRS), which identifies stakeholders and
clearly attributes roles and responsibilities to each one of them. It will enhance preparedness and
ensure a swift response by reducing confusion and chaos.

188. Which state government has launched two web applications to check corruption and
keep track of government activities?
a) Meghalaya b) Assam c) Maharashtra d) Manipur

Answer d) Manipur. Manipur Chief Minister Nongthombam Biren Singh has launched two web
applications to check corruption and keep track of government activities. The two web
applications were Anti-Corruption Cell and Digital Application for Review by Public And
Nation (DARPAN).

189. 70th Himachal Day was celebrated across Himachal Pradesh (HP) on ______________
a) April 17 b) April 16 c) April 15 d) April 14

Answer c) April 15. Himachal Pradesh is celebrating 70th Himachal Day function. The hill
state came into existence after the merger of 30 odd princely states in 1948. This time state level
function would be held in Chamba which would be attended by chief minister Virbhadra Singh.
Virbhadra Singh said that it is a huge achievement that Himachal Pradesh has progressed a lot
since 1948.

190. President Tayyip Erdogan declared victory in a referendum to grant him sweeping
powers in the biggest overhaul of modern Turkish politics, what is the capital of Turkey?
a) Ankara b) Kampala c) Tunis d) Ashgabat

Answer a) Ankara. President Tayyip Erdogan declared victory in a referendum to grant him
sweeping powers in the biggest overhaul of modern Turkish politics, but opponents said the vote
was marred by irregularities and they would challenge its result. Turkeys mainly Kurdish
southeast and its three main cities, including the capital Ankara and the largest city Istanbul,
looked set to vote No after a bitter and divisive campaign.

51 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
191. Chinas first cargo spacecraft named _____________ is to be launched into space
between April 20 and 24 to dock with the orbiting experimental space station
a) Shenzhou-1 b) Tiangong-1 c) Yinghuo-1 d) Tianzhou-1

Answer d) Tianzhou-1. Chinas first cargo spacecraft Tianzhou-1 is to be launched into space
between April 20 and 24 to dock with the orbiting experimental space station. The cargo
spacecraft was transferred with a Long March-7 Y2 carrier rocket from the testing centre to the
launch zone in Wenchang, southern Chinas Hainan Province. China currently is in the process
of building permanent station by 2022 to rival Russias International Space Station (ISS).
Tianzhou-1 is the first cargo ship independently developed by the country.

192. Who won the Bahrain Grand Prix 2017?


a) Lewis Hamilton b) Sebastian Vettel c) Valtteri Bottas d) Fernando Alonso

Answer b) Sebastian Vettel. Ferraris Sebastian Vettel grabbed the first position in the 2017
Bahrain Grand Prix. The victory is Vettels second of the season after the four-time world
champion won the opener in Australia. Mercedes Lewis Hamilton and Valtteri Bottas finished
second and third in the race, respectively.

193. Life Insurance Corporation of India (LIC) has appointed ___________as the new
Managing Director (MD) and Chief Executive Director of its mortgage loan arm and listed
entity LIC Housing Finance
a) Anil Sharma b) Ajay Mishra c) Dinesh Kumar d) Vinay Shah

Answer d) Vinay Shah. Life Insurance Corporation of India (LIC) has appointed Vinay Shah as
the new Managing Director (MD) and Chief Executive Director of its mortgage loan arm and
listed entity LIC Housing Finance. He comes in place of Sunita Sharma after Government had
elevated her to Managing Director of LIC. Prior to joining LIC Housing Finance, Sah was
Executive DirectorMarketing/Product Development with LIC of India.

194. World Heritage Day was observed on?


a) April 16 b) April 17 c) April 18 d) April 19

Answer c) April 18. The 2017 World Heritage Day was observed across the world on 18 April
2017. The theme for the year is Cultural Heritage & Sustainable Tourism. The theme for the
2017 World Heritage Day was chosen in relation to the United Nations International Year of
Sustainable Tourism for Development and in the context of the 2030 Agenda for Sustainable
Development and the Sustainable Development Goals. The day is aims at raising awareness of
the importance of protecting and preserving various sites around the world that have achieved
world heritage status.

52 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

195. Which state government will sign a reworked MoU with Hindustan Petroleum
Corporation Limited -HPCL for the Rs 43,129 crore Barmer refineries?
a) Maharashtra b) Rajasthan c) Gujarat d) Manipur

Answer b) Rajasthan. In Rajasthan, the state government will sign a reworked MoU with
Hindustan Petroleum Corporation Limited -HPCL for the Rs 43,129 crore Barmer refineries in
the presence of Union Minister of state for petroleum and natural gas Dharmendra Pradhan and
Chief Minister Vasundhara Raje. The Barmer refinery will be the first in the country to produce
BS-6 standard fuel. The state government will have 26% stake in the project while rest will be
held by HPCL.

196. Which state has decided to provide pension to former circus artistes in the state?
a) Tamil Nadu b) Andra Pradesh c) Kerala d) Karnataka

Answer c) Kerala. The Kerala Government has decided to provide pension to former circus
artistes in the state and allocated 1.13 crore rupees for the same. The decision was taken after a
group of circus artistes met Chief Minister Pinarayi Vijayan during his recent visit to Kannur
district and appraised him of their plight. Thalassery in Kannur district is considered to be the
cradle of Indian circus.

197. The Reserve Bank of India (RBI) has inked a supervisory cooperation pact with the
Royal Monetary Authority of __________for information sharing
a) Bangladesh b) Singapore c) Bhutan d) Malaysia

Answer c) Bhutan. The Reserve Bank of India (RBI) has inked a supervisory cooperation pact
with the Royal Monetary Authority of Bhutan for information sharing. A memorandum of
understanding on Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information was
signed by RBI Deputy Governor S S Mundra and Royal Monetary Authority of Bhutan Deputy
Governor Phajo Dorjee, the central bank.

198. Which country abolished the 457 visa programme which used by nearly 1 lakh
temporary foreign workers, a majority of them Indians?
a) USA b) Japan c) Russia d) Australia

Answer d) Australia. Australian PM Malcolm Turnbull abolished the 457 visa programme used
by nearly 1 lakh temporary foreign workers, a majority of them Indians. Turnbull announced,
Australian workers must have priority for Australian jobs. Turnbull added that the Australian
government would introduce a new visa programme designed to recruit the best and the
brightest in the national interest.

53 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

199. Which e-commerce company has acquired Bengaluru-based InLogg for an


undisclosed amount?
a) Snapdeal b) Myntra c) Shopclues d) Amazon

Answer b) Myntra. Fashion e-tailer Myntra has said it has acquired Bengaluru-based InLogg
for an undisclosed amount, a move that will further strengthen the supply chain capabilities of
the Flipkart-owned company. Founded in 2015, InLogg offers a technology platform that
provides end-to-end logistics solutions for the e-commerce sector. The team at InLogg has been
inducted into Myntra, making it an acquihire that will further strengthen and expand Myntras
supply chain capabilities.

200. The Cabinet decided to ban the use of red beacons on the vehicles of government
officials, starting from ___________
a) May 01 b) June 01 c) July 01 d) August 01

Answer a) May 01. The Cabinet decided to ban the use of red beacons on the vehicles of
government officials, starting May 1. The order allows red beacons on vehicles belonging to the
fire service, police, army and ambulances, to ensure easier passage through traffic. Notably, UP
and Punjab governments had also passed similar orders recently.

201. Indian Navys indigenously designed guided missile destroyer INS Chennai was
formally dedicated to the city ____________
a) Mumbai b) Hyderabad c) Bangalore d) Chennai

Answer d) Chennai. Naval ship INS Chennai was formally dedicated to the city in the
presence of Chief Minister K Palaniswami and Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern
Naval Command, Vice-Admiral HCS Bisht. The dedication ceremony of the P15A Guided
Missile Destroyer was marked by a series of drills and events, besides unveiling of a plaque by
Palaniswami at the Chennai Port Trust.

202. Rodrigo Duterte has won Time magazines readers poll of the 100 most influential
people in the world, He was the president of _______________
a) Philippines b) Poland c) Sweden d) Germany

Answer a) Philippines. Controversial Philippine President Rodrigo Duterte has won Time
magazines readers poll of the 100 most influential people in the world, while Prime Minister
Narendra Modi did not garner any votes in the online survey. Duterte had consistently led the
Time 100 Reader Poll, an online survey in which the publication had asked its readers to vote for
who should be included in this years Time 100 list of the worlds most influential people.

54 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

203. Uttar Pradesh Government renamed the Agra and Gorakhpur airports in the Cabinet
meet, who is the governor of Uttar Pradesh?
a) Keshari Nath Tripathi b) Ram Nath Kovind
c) Acharya Dev Vrat d) Ram Naik

Answer d) Ram Naik. The Yogi Adityanath-led government renamed the Agra and Gorakhpur
airports in the Cabinet meet. While Gorakhpur airport is renamed as Mahayogi Gorakhnath
Airport after the founder of the Nath monastic movement, Agra airport is named after RSS
ideologue Pandit Deen Dayal Upadhyay. Furthermore, the Department of Disabled Welfare will
now be called Divyang Jan Vikas Empowerment.

204. President Pranab Mukherjee has given his approval to a Parliamentary panels
recommendation to make Hindi compulsory till Class ____ in CBSE-affiliated schools and
Kendriya Vidyalayas
a) 6 b) 8 c) 10 d) 12

Answer c) 10. President Pranab Mukherjee has given his approval to a Parliamentary panels
recommendation to make Hindi compulsory till Class 10 in CBSE-affiliated schools and
Kendriya Vidyalayas. Further, the Centre has been instructed to form a policy along with the
states over the matter. However, the Human Resource Development Ministry is yet to take a call
to make Hindi compulsory.

205. The Union Cabinet has approved signing of the protocol amending the convention
between India and _________ for avoidance of double taxation
a) Austria b) Poland c) Finland d) Portugal

Answer d) Portugal. The Union Cabinet has approved signing of the protocol amending the
convention between India and Portugal for avoidance of double taxation. The Union Cabinet
chaired by Prime Minister Narendra Modi has given its approval for signing of a Protocol
amending the convention between India and Portugal for avoidance of double taxation. The
Protocol will also ensure prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.

206. ____________ Government has introduced the Social Security Yojana by converging
five separate beneficiary schemes for workers in the unorganised sectors and for self-
employed people
a) Maharashtra b) West Bengal c) Gujarat d) Madya pradesh

Answer b) West Bengal. West Bengal Government has introduced the Social Security Yojana
by converging five separate beneficiary schemes for workers in the unorganised sectors and for

55 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
self-employed people. Around 5 crore people will benefit from the Yojana, with around 1 crore
getting direct benefits. People will derive more benefits from this new scheme, as compared to
the five earlier schemes.

207. Who became the first player to score 10,000 runs in T20 cricket?
a) Virat Kohli b) Suresh Raina c) AB De Villiers d) Chris Gayle

Answer d) Chris Gayle. Royal Challengers Bangalore cricketer Chris Gayle became the first
player to score 10,000 runs in T20 cricket after reaching the landmark against Gujarat Lions.
Notably, Gayle also holds the record for the highest individual score in T20 cricket as well as the
record for the fastest century in the format.

208. Who became the first-ever player to score 100 goals in the UEFA Champions League?
a) Neymar b) Cristiano Ronaldo c) Lionel Messi d) James Rodrguez

Answer b) Cristiano Ronaldo. Real Madrid forward Cristiano Ronaldo became the first-ever
player to score 100 goals in the UEFA Champions League, after bagging a match-winning hat-
trick against Bayern Munich on Tuesday. Earlier, the 32-year-old Portuguese had also become
the first player to register 100 goals in European club competitions, netting two goals against the
German opponents in their quarter-final ties first leg.

209. Devineni Nehru (Rajasekhar) who passed away recently, he was a politician of
_________state
a) Andra Pradesh b) Kerala c) Telangana d) Tamil Nadu

Answer a) Andra Pradesh. Telugu Desam leader and former Andhra Pradesh minister,
Devineni Nehru (Rajasekhar), died of cardiac arrest. He was 63. A powerful youth leader,
Devineni Nehru has been part of the TDP since its formation in 1982 by the TDP supremo and
leading star NT Rama Rao. He was elected MLA from Kankipadu in 1985, 1989 and 1994 and
served as a minister in the NT Rama Rao cabinet.

210. Cabinet approved procurement of Voter Verifiable Paper Audit Trail Units for use in
the General Elections, 2019, who is the Present Chief Election Commissioner of India?
a) Syed Nasim Ahmad Zaidi b) Achal Kumar Jyoti
c) Om Prakash Rawat d) Shashi Kant Sharma

Answer a) Syed Nasim Ahmad Zaidi. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri
Narendra Modi has given its approval for procurement of Voter Verifiable Paper Audit Trail
(VVPAT) Units for use in the General Elections, 2019. The decision of the Government would

56 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
enable the Election Commission of India to deploy VVPAT Units in all pooling booths in the
General Elections, 2019, which will act as an additional layer of transparency for the satisfaction
of voters, allaying any apprehension in the minds of the voters as to the fidelity and integrity of
the EVMs.

211. Which public sector unit become the countrys most valuable public sector unit (PSU),
in terms of market valuation?
a) Bharat Heavy Electricals Ltd b) State Bank of India
c) Gas Authority of India Limited d) Oil and Natural Gas Corporation

Answer b) State Bank of India. State Bank of India (SBI) has surpassed ONGC to become the
countrys most valuable public sector unit (PSU), in terms of market valuation. At the end of
trade, the market cap of SBI stood at Rs2,35,307.51 crore. This is about Rs2,961.79 crore more
than that of PSU energy major ONGCs Rs2,32,345.72 crore. ONGC once used to be the
countrys most-valued company in terms of market valuation.

212. Who has been honoured with Gururaja Bhat Award 2017?
a) Ramachandra Guha b) Irfan Habib
c) A V Narasimha Murthy d) Romila Thapar

Answer c) A V Narasimha Murthy. Eminent historian Professor A V Narasimha Murthy was


presented with Dr. Paduru Gururaja Bhat Award 2017. The award was presented to Murthy by D
V Sadananda Gowda, Union Minister for Statistics and Programme Implementation. Murthy was
chosen for the prestigious award in consideration of his contribution to Indian Archaeology,
Ancient History and Numismatics.

213. Which state government doubled the quota for Other Backward Classes (OBCs) in
educational institutes from 5% to 10%?
a) Uttar Pradesh b) West Bengal c) Bihar d) Punjab

Answer d) Punjab. Captain Amarinder Singh-led Punjab government doubled the quota for
Other Backward Classes (OBCs) in educational institutes from 5% to 10%. The move aims to
uplift [OBCs], which suffered extreme suppressionin the past 10 years of the SAD-BJP
misrule, a government spokesman said. However, this will not impact the quota for the
Scheduled Castes, and the Scheduled Tribes.

214. Who has been appointed as the Chairman of Bhakra Beas Management Board
(BBMB) for a period of three years?
a) S.K. Sharma b) Devendra Kumar Sharma c) V.K. Kalra d) Ajitabh Sharma

57 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) Devendra Kumar Sharma. Devendra Kumar Sharma was appointed as the
Chairman of Bhakra Beas Management Board (BBMB) for a period of three years. His
appointment was approved by the Appointment Committee Of Cabinet. BBMB manages the
release of water in Punjab, Haryana and Rajasthan as it controls Bhakra, Pong and other dams.

215. India ranked _____ in the 2017 A.T. Kearney Foreign Direct Investment (FDI)
Confidence Index
a) 8th b) 10th c) 17th d) 21st

Answer a) 8th. India has climbed one spot to the eighth rank in the 2017 A.T. Kearney Foreign
Direct Investment (FDI) Confidence Index as investors turned bullish on the Asia-Pacific. The
index, released shows that investor confidence in India has been growing steadily over the last
two years, making it one of the top two emerging market performers on the FDI Index, along
with China. In this years survey, 31% of the respondents said they were more optimistic about
Indias economic outlook over the next three years compared to a year ago.

216. Mongolia launched its first satellite called ___________


a) Mongol Jet-1 b) Mongol Rocket-1 c) Mongol Space-1 d) Mongol Sat-1

Answer d) Mongol Sat-1. Mongolia launched its first satellite called Mongol Sat-1. The 1,227-
MHz satellite will help the landlocked country expand its telecoms and broadband services,
according to a video posted on the official website of Mongolias parliament. The satellite would
also be used to help with space research, map making and preparation for natural disasters, said a
parliament speaker.

217. Which state government has decided to set up book banks in schools to provide old
books to needy students free of charge and also to prevent wastage of paper?
a) Jharkhand b) Punjab c) Meghalaya d) Rajasthan

Answer b) Punjab. The Punjab government has decided to set up book banks in schools to
provide old books to needy students free of charge and also to prevent wastage of paper. Punjab
Education Minister Aruna Chaudhary said, The students would be asked to submit their old
books Book bank is purely a voluntary initiative and is not binding on any student.

218. The Reserve Bank has opened a new ombudsman office in ____________________as
part of its efforts to expand banking grievances complaint cells across the country recently
a) Jammu and Kashmir and Chhattisgarh b) Maharashtra and Chhattisgarh
c) Rajasthan and Haryana d) Karnataka and West Bengal

58 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) Jammu and Kashmir and Chhattisgarh. The Reserve Bank has opened a new
ombudsman office in Jammu as part of its efforts to expand banking grievances complaint cells
across the country. Earlier, the banking services related complaints from entire Jammu &
Kashmir used to fall under the jurisdiction of New Delhi-I banking ombudsman office. There are
two banking ombudsman offices in New Delhi. There has been a significant increase in banking
network during the recent past and the New Delhi office covers a large jurisdiction.

219. The New Zealand government announced plans to tighten access to skilled work visas
to help Kiwis get into jobs ahead of migrants, who is the Prime Minister of New Zealand?
a) John Key b) Steven Joyce c) Bill English d) Simon Bridges

Answer c) Bill English. The New Zealand government announced plans to tighten access to
skilled work visas to help Kiwis get into jobs ahead of migrants. The new measures aim to solve
the problems of housing shortages, road congestion and overcrowding in New Zealand due to
record-high levels of migration. This comes a day after Australia abolished its skilled visa
programme.

220. The Indian Space Research Organisation (ISRO) signed a memorandum of


understanding with _____________ to help develop low-cost lithium ion batteries for
electric vehicles
a) Gas Authority of India Limited (GAIL) b) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
c) National Aluminium Company (NALCO) d) Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL)

Answer d) Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL). The Indian Space Research Organisation
(ISRO) which is finalising a memorandum of understanding with BHEL to help develop low-
cost lithium ion batteries for electric vehicles, also envisages a buyback commitment for such
batteries. The move is expected to take care of concerns on managing the waste generated at the
end of battery life. According to the MoU, BHEL will set up a production plant, while ISRO will
provide support for scale-up, joint effort in cost optimisation, research and development for
alternate chemistry and buyback commitment.

221. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) is set to get its first driverless trains on
tracks between ___________ and ___________in June this year
a) Mehrauli and Kalkaji b) Noida and Kalkaji
c) Faridabad and Gurugram d) Noida and Dwarka

Answer b) Noida and Kalkaji. The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) is set to get its first
driverless trains on tracks between Noida and Kalkaji in June this year. These trains will run
only on two metro lines Pink (Mukundpur-Shiv Vihar) and Magenta (Botanical Garden-
Janakpuri West) and cannot be integrated with the other existing lines. Trials on these lines
started last year.

59 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

222. Which country has extended the state of emergency in the country by three more
months?
a) Iran b) Sudan c) Turkey d) Libya

Answer c) Turkey. The Turkish government has extended the state of emergency in the country
by three more months starting April 19 2017, in the third such extension since a failed coup
attempt by a group within the military in July 2016. This is aimed at combating terror threats
from Fethullah Terrorist Organisation accused of staging the coup attempt, Deputy Prime
Minister Numan Kurtulmus said.

223. Which Airlines will become the worlds first airline to track its flights with the help of
satellites by 2018?
a) Indian Airlines b) Malaysia Airlines c) Saudi Arabian Airlines d) Singapore Airlines

Answer b) Malaysia Airlines. Malaysia Airlines will become the worlds first airline to track its
flights with the help of satellites by 2018. This will enable the airline to track its flights minute-
by-minute, anywhere in the world including over the polar regions and the most remote oceans.
No new avionics or modifications are needed for aircraft to be tracked by the satellites.

224. Which State government has decided to provide accidental insurance cover to all
residents of the State in the age group of 18 to 70 years under the Pradhan Mantri
Suraksha Bima Yojana (PMSBY)?
a) Maharashtra b) Madya Pradesh c) Manipur d) Haryana

Answer d) Haryana. Haryana Government has decided to provide accidental insurance cover to
all residents of the State in the age group of 18 to 70 years under the Pradhan Mantri Suraksha
Bima Yojana (PMSBY). The premium would be reimbursed by the state government. A
decision to this effect was taken at the Cabinet meeting held under the chairmanship of the Chief
Minister Manohar Lal in Chandigarh. The sum insured would be two lakh rupees each in case of
accidental death, and, in case of total and irrecoverable loss.

225. India won a total of ____ medals, at the recently-concluded US Open Karate
Championship in Las Vegas
a) 7 b) 8 c) 11 d) 15

Answer c) 11. India won a total of 11 medals, including three gold, two silver, and six bronze, at
the recently-concluded US Open Karate Championship in Las Vegas. Sensei Yashpal Singh
Kalsi, Abhishek Sengupta, Rantej Singh, Harcharan Singh Chowhan and Shaifali Agarwal were

60 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
part of the five-member Indian team. The prestigious annual Karate event saw the participation
of 2,374 players from 42 countries.

226. Allan Holdsworth who passed away recently was a/an


a) Actor b) Politician c) Journalist d) Musician

Answer d) Musician. Progressive rock and jazz fusion guitar pioneer Allan Holdsworth passed
away in California, U.S. He was 70. Holdsworth was known as a guitarists guitarist for his
progressive rock and jazz fusion work with bands including Soft Machine, Gong, and U.K. He
was known for his advanced knowledge of music, through which he incorporated a vast display
of complex chord progressions and intricate solos.

227. Which Organization awarded its Peace Prize to Giuseppina (Giusi) Nicolini, the mayor
of the Italian island of Lampedusa?
a) WHO b) UNESCO c) UNICEF d) FDA

Answer b) UNESCO. She has been chosen for her commitment to saving the lives of migrants
and refugee. Since becoming Mayor in 2012, Nicolini has been an outspoken defender of refugee
and migrant rights.

228. Tamil Nadu, Himachal Pradesh and _________ have been chosen for Krishi Karman
Awards, 2015-16.
a) Arunachal Pradesh b) Nagaland c) Sikkim d) Tripura

Answer d) Tripura. The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has selected
Tripura for the Krishi Karman Award 2015-16 for commendable increase in food grain
production in small category states.

229. Civil Services Day is observed on


a) April 20 b) April 21 c) April 22 d) None of the above

Answer b) April 21. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the two-day
11th Civil Services Day programme. The theme of the Conference was Transforming India
Reform to Transform.

230. The GOI has extended the ceasefire with two Naga armed groups, National Socialist
Council of Nagaland-Reformation (NSCN-R) and National Socialist Council of Nagaland-

61 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Neakpao-Kithovi (GPRN/NSCN) till __________.
a) April 27, 2018 b) April 29, 2018 c) May 27, 2018 d) May 29, 2018

Answer a) April 27, 2018.

231. Who is the First Secretary in the Permanent Mission of India to the United Nations in
New York?
a) Divya Kumari b) Alagu Pillai c) Eenam Gambhir d) Revathy Menon

Answer c) Eenam Gambhir. India has made a quarter-million-dollar contribution to the UN


programme for helping countries to hold elections and develop their electoral systems.

232. Project Cloth pads is an initiative taken by the municipal corporation of which
Indian state to make access to sanitary napkins easy?
a) Gujarat b) Tamil Nadu c) Kerala d) Maharashtra

Answer c) Kerala. According to an AC Nielsen report, number of girls in India who use sanitary
napkin in 2010 was 12%, which increased to 45% by 2014. This increase in use of commercial
sanitary napkins has led to problems of disposal, as they are made of non-biodegradable
materials.

233. Malcolm Turnbull is the Prime Minister of


a) New Zealand b) Australia c) Canada d) Mexico

Answer b) Australia. Australian Prime Minister Malcolm Turnbull has announced sweeping
changes to Australias citizenship laws, introducing tighter requirements for new applicants, a
move that follows the scrapping of the 457 visa schemes for foreign workers.

234. Which company has recently announced new Azure migration tools?
a) Google b) Microsoft c) IBM d) Apple

Answer b) Microsoft. Microsoft has announced new Azure migration tools and resources to
help organisations utilise the power of the hybrid cloud.

235. Which country has recently launched its first-ever satellite?


a) Malaysia b) Cambodia c) Vietnam d) Mongolia

62 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer d) Mongolia. Mongolia launched its first satellite part of its efforts to make use of new
technology to diversify its resource-dependent economy. The 1,227-megahertz satellite, called
Mongol Sat-1, will help landlocked Mongolia expand its television, telecoms and broadband
services.

236. Tianzhou-1, an unmanned cargo spacecraft, has been launched by


a) Japan b) China c) South Korea d) Russia

Answer b) China. China has launched its first cargo spacecraft, making further progress in its
goal of establishing a permanently manned space station by 2022. The Tianzhou-1 cargo
resupply spacecraft lifted off a Long March-7 Y2 rocket from the Wenchang Satellite Launch
Centre in the southern island province of Hainan.

237. For the first time since the Industrial Revolution, ________witnessed a full day
powered by energy generated without the use of coal
a) USA b) Japan c) India d) UK

Answer d) UK. The National Grid has announced Britains first full day without coal power
since the Industrial Revolution. The Government has pledged to phase out coal the most
polluting fossil fuel from the system by 2025 as part of efforts to cut carbon emissions in the
UK.

238. The World Bank has approved $37.5 crore loan for capacity augmentation of National
Waterway-1 (NW-1) on the river __________under the Jal Marg Vikas Project (JMVP)
a) Narmada b) Yamuna c) Ganges d) Kaveri

Answer c) Ganges. The World Bank has approved $37.5 crore loan for capacity augmentation
of National Waterway-1 (NW-1) on the river Ganga under the Jal Marg Vikas Project (JMVP).
The project will enable commercial navigation of vessels with a capacity of 1,500-2,000 dead
weight tonnes along a 1,390-km stretch. The NW-1 passes through Uttar Pradesh, Bihar,
Jharkhand and West Bengal.

239. Which state government inaugurated Pariskara Vedika, a call centre meant for
public grievance redressal?
a) Telangana b) Andra Pradesh c) Karnataka d) Maharashtra

Answer b) Andra Pradesh. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu has
inaugurated Pariskara Vedika, a call centre meant for public grievance redressal. People will be
able to directly contact call centre executives to give feedback and get information on

63 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
government welfare schemes, by giving their Aadhaar number. Notably, this is the biggest call
centre run by a state government in India.

240. Which state has established a welfare board for transgender persons?
a) Andra Pradesh b) Bihar c) Kerala d) Maharashtra

Answer a) Andra Pradesh. Andhra Pradesh has established a welfare board for transgender
persons at the Sri Venkateswara University in Tirupati. The welfare board will be run by the
community, with voting rights for the minorities.

241. Which airlines company has lowered the age limit for availing travel concession under
its scheme for senior citizens to 60?
a) Air India Express b) Jet Airways c) Air India d) IndiGo

Answer c) Air India. National carrier Air India has lowered the age limit for availing travel
concession under its scheme for senior citizens to 60. As per the scheme, an Indian citizen who
has attained the age of 60 on the date of commencement of journey is entitled to a 50% discount
on the basic fare of an economy class seat. Earlier, the age limit for this offer was 63 years. This
offer, however, is only valid for domestic travel.

242. The Indian Navy has successfully test fired a land attack version of the BrahMos
supersonic cruise missile from its frigate in the ________
a) Arabian Sea b) Bay of Bengal c) Andaman Sea d) None of these

Answer a) Arabian Sea. The Indian Navy has successfully test fired a land attack version of the
BrahMos supersonic cruise missile from its frigate in the Bay of Bengal. This enables the Navy
to precisely neutralise selected targets deep inland from the sea. The Navy has more than 10
vessels equipped with BrahMos missiles anti-ship capabilities.

243. Which state government has decided to set up 40 Yoga wellness centres in 40 districts
during current financial year?
a) Gujarat b) Maharashtra c) Manipur d) Uttar Pradesh

Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh government has decided to set up 40 Yoga wellness
centres in 40 districts during current financial year. Of them 23 will be set up at Ayurvedic
hospitals, 12 at homeopathic and 7 at Unani hospitals and colleges. State will seek assistance
from union government to set up such centres in remaining 35 districts.

64 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
244. International Mother Earth Day was observed on?
a) April 20 b) April 21 c) April 22 d) April 23

Answer c) April 22. International Mother Earth Day was celebrated on April 22 to remind each
of us that the Earth and its ecosystems provide us with life and sustenance. It also recognizes a
collective responsibility, as called for in the 1992 Rio Declaration, to promote harmony with
nature and the Earth to achieve a just balance among the economic, social and environmental
needs of present and future generations of humanity.

245. India and ____________signed an agreement to firm up bilateral cooperation in


defence shipbuilding
a) Australia b) South Korea c) Russia d) North Korea

Answer b) South Korea. India and South Korea signed an agreement to firm up bilateral
cooperation in defence shipbuilding. Under the MoU, conceived under the umbrella of the
special strategic partnership, the two sides will nominate one shipyard each for this purpose.
India has already picked Hindustan Shipyard Limited (HSL) while Korea will make the
nomination soon, Secretary (Defence Production).

246. Two Indians _________________ and ______________ feature in Time magazine


annual list of 100 most influential people in the world of 2017
a) Narendra Modi and Aditya Puri b) Pranab Mukherjee and Mukesh Ambani
c) Narendra Modi and Vijay Shekhar Sharma d) Narendra Modi and Uday Kotak

Answer c) Narendra Modi and Vijay Shekhar Sharma. Time magazine released its annual list
of 100 most influential people in the world of 2017 and two Indians made it to the list, Prime
Minister Narendra Modi and Paytm founder Vijay Shekhar Sharma. This list honours people
from around the world for the power of their inventions, the scale of their ambitions, the genius
of their solutions to problems that no one before them could solve, divided in 5 categories:
pioneers, artists, titans, leaders and icons.

247. The First Indian-Indonesia Energy Forum was held in _____________


a) Mumbai, India b) Jakarta, Indonesia c) New Delhi, India d) Pekanbaru, Indonesia

Answer b) Jakarta, Indonesia. The First Indian-Indonesia Energy Forum was held in Jakarta,
Indonesia. The Union Minister of State (Independent Charge) for Power, Coal, New and
Renewable Energy and Mines Piyush Goyal and Indonesias Energy and Mineral Resources
Minister Ignasius Jonan participated in the forum.

65 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
248. Which two counties have signed an agreement to re establish diplomatic ties after a
gap of 37 years?
a) Cuba and Morocco b) India and Morocco
c) USA and China d) Japan and Cuba

Answer a) Cuba and Morocco. Cuba and Morocco has signed an agreement to re establish
diplomatic ties after a gap of 37 years. Morocco cut ties with Havana in 1980 after Cuba
recognised Western Sahara as the independent Sahrawi Arab Democratic Republic. Morocco
claims the territory as its own.

249. Who among the following are the winners of the second edition of the Golf Industry
Association (GIA) Awards 2017?
a) Aditi Ashok b) S.S.P Chawrasia c) Ali Sher d) All of the above

Answer d) All of the above. The Golf Industry Association (GIA) announced the winners of the
second edition of the Golf Industry Association (GIA) Awards 2017, with Ali Sher, S.S.P
Chawrasia and Aditi Ashok, who finished second in the Ladies European Tour (LET) order of
merit last year with the help of two victories, expectedly bagging the Award for Outstanding
Achievement as a Player.

250. _____________will be featured as a full sport at the 2022 Asian Games


a) Cricket b) Video gaming c) Boat Race d) Board Games

Answer b) Video gaming. Video gaming will be featured as a full sport at the 2022 Asian
Games, with competitors in electronic sports set to receive medals for their digital prowess. The
Olympic Council of Asia says it will introduce e-sports to the official program of the Asian
Games at Hangzhou, China. It will also be a demonstration sport at the 2018 Asian Games in
Palembang, Indonesia.

251. Ali Mohammad Naik who passed away recently, Senior National Conference (NC)
leader and former speaker of ________________Legislative Assembly
a) Maharashtra b) Kerala c) Haryana d) Jammu and Kashmir

Answer d) Jammu and Kashmir. Senior National Conference (NC) leader and former speaker
of Jammu and Kashmir Legislative Assembly, Ali Mohammad Naik, passed away at the age of
87. Naik, a resident of Tral in south Kashmirs Pulwama district, was suffering from chest
disease.

66 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
252. The Indian Space Research Organisation is trying to increase its capacity to deliver by
scaling up the frequency of launches to _______ per year from the seven
a) Ten b) Twelve c) Fifteen d) Seventeen

Answer b) Twelve. The Indian Space Research Organisation is trying to increase its capacity to
deliver by scaling up the frequency of launches to 12 per year from the seven at present by
building more satellites and lowering the cost of access to space. The space agency is in the
process of constructing a second vehicle assembly building to improve the turnaround time and
throughput for the PSLV so that with the same launch pad ISRO can do more launches.

253. Which country has replaced Japan as worlds number two importer of liquefied
petroleum gas or LPG?
a) China b) Bangladesh c) India d) Singapore

Answer c) India. India has replaced Japan as worlds number two importer of liquefied
petroleum gas or LPG, thus giving a push to Prime Minister Narendra Modis call for a safer
kitchen, according to a report in Bloomberg. In India, substantial number of households that
particularly in rural parts of the country use fuels that increase level of air pollution and also
expose people to life threatening diseases.

254. The Ministry of External Affairs has made a provision enabling people to apply online
for passports in __________
a) Bengali b) Tamil c) Marathi d) Hindi

Answer d) Hindi. The Ministry of External Affairs has made a provision enabling people to
apply online for passports in Hindi. People can download the application form available in Hindi,
fill it in and upload it while applying for the passport. The information regarding passport and
visa will also be now made available in Hindi on the official website of the Ministry.

255. Which film has won the best film honour at the Hong Kong International Film
Festival?
a) Newton b) Neerja c) Kaasav d) Ventilator

Answer a) Newton. Actor Rajkummar Rao-starrer Newton has won the best film honour at
the Hong Kong International Film Festival. Amit Masurkar-directed Newton, which also stars
Anjali Patil, is a political satire. It had its world premiere at the 67th Berlin Film Festival where
it won the International Federation of Art Cinemas (CICAE) award in its Forum segment.

67 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
256. The National Disaster Management Authority (NDMA) conducted a first-of-its-kind
State-level mock exercise on forest fire in ______________
a) Uttar Pradesh b) Rajasthan c) Uttarakhand d) Sikkim

Answer c) Uttarakhand. The National Disaster Management Authority (NDMA) conducted a


first-of-its-kind State-level mock exercise on forest fire in Uttarakhand. The mock exercise,
aimed at assessing the efficacy of integrating the preparedness and response mechanisms of the
forest department with those of the district administration, has been conducted in collaboration
with the State Government.

257. National Panchayati Raj Day was observed on?


a) April 23 b) April 24 c) April 25 d) April 26

Answer b) April 24. National Panchayati Raj Day (National Local Self-Government day) is the
national day of India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on 24 April annually. Then Prime
Minister of India Manmohan Singh inaugurated the first National Panchayati Raj Day in 2010.

258. Who has won the Dadasaheb Phalke award for the year 2016 for his outstanding
contribution to the film industry?
a) Chandra Mohan b) Sobhan Babu
c) Jandhyala Subramanya Sastry d) Kasinadhuni Viswanath

Answer d) Kasinadhuni Viswanath. Veteran filmmaker and actor Kasinadhuni Viswanath is


the winner of the prestigious Dadasaheb Phalke award for 2016. The award consists of a Swarn
Kamal (Golden Lotus), a cash prize of Rs. 10 lakhs and a shawl. The award shall be conferred by
the President of India at a function on May 3, 2017 at Vigyan Bhawan. He has also been awarded
5 National Awards, 20 Nandi Awards (awarded by the State Government of Andhra Pradesh), 10
Filmfare Awards including Lifetime Achievement Award.

259. World Book and Copyright Day was observed on?


a) April 23 b) April 24 c) April 25 d) April 26

Answer a) April 23. World Book and Copyright Day was observed on April 23. It was a natural
choice for UNESCOs General Conference, held in Paris in 1995, to pay a world-wide tribute to
books and authors on this date, encouraging everyone, and in particular young people, to
discover the pleasure of reading and gain a renewed respect for the irreplaceable contributions of
those, who have furthered the social and cultural progress of humanity. With this in mind,
UNESCO created the World Book and Copyright Day. World Book Capital for 2017: Conakry,
Guinea.

68 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

260. Which hospital is Indias first public hospital to start plaque brachytherapy facility
for the treatment of eye tumours?
a) All India Institute of Medical Sciences, Bhubaneshwar
b) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi
c) All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur
d) All India Institute of Medical Sciences, Raipur

Answer b) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi. The All India Institute of
Medical Sciences (AIIMS) is Indias first public hospital to start plaque brachytherapy facility
for the treatment of eye tumours. The facility is a form of local radiation delivered to the eye
through a radioactive device which is attached to the eye for a temporary period of time. The
facility at the Rajendra Prasad Centre for Opthalmic Sciences will treat children suffering from a
type of cancer called Retinoblastoma and adults who suffer from melanoma.

261. Indian mangoes will be imported to __________ for the first time after protocols were
revised to allow the Asian-grown fruit into the local economy
a) UK b) Poland c) Australia d) Switzerland

Answer c) Australia. Indian mangoes will be imported to Australia for the first time after
protocols were revised to allow the Asian-grown fruit into the local economy. The fruit would be
allowed into Australia as long as they were treated with irradiation before leaving India.

262. Which company become most valuable company in terms of market capitalisation (m-
cap)?
a) Tata Consultancy Services b) Reliance Industries (RIL)
c) Infosys d) HDFC Bank

Answer b) Reliance Industries (RIL). Mukesh Ambani-led Reliance Industries (RIL) has
surpassed Tata groups Tata Consultancy Services (TCS) to become most valuable company in
terms of market capitalisation (m-cap) after a gap of more than four years. RIL has market value
of Rs 4.60 lakh crore and Tata Group has a market value of Rs 4.59 lakh crore. For about four
years RIL had lagged behind TCS in terms of market value.

263. India is the worlds ________largest spender at $55.9 billion, figures released by the
Stockholm International Peace Research Institute (Sipri)
a) Second b) Third c) Fourth d) Fifth

69 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer d) Fifth. Indias military expenditure grew around 8.5 per cent in 2016, making it the
worlds fifth largest spender at $55.9 billion, figures released by the Stockholm International
Peace Research Institute (Sipri). As per the figures, the US remains the worlds largest military
spender registering a growth of 1.7 per cent between 2015 and 2016 to $611 billion. Four others
in the top 15 spenders include China, Japan, South Korea, and Australia. China is second on the
list spending $215 billion, an increase of 5.4 per cent.

264. The India Post released a Commemorative Postage Stamp on Coffee as a Fragrance
Stamp in _____________
a) Bangalore b) Mumbai c) New Delhi d) Hyderabad

Answer a) Bangalore. The India Post released a Commemorative Postage Stamp on Coffee as a
Fragrance Stamp in Bengaluru. The stamp was jointly released by Union Minister of State for
Commerce and Industry Nirmala Sitharaman and Union Minister of State for Communications
Manoj Sinha. After releasing the postage stamp, Nirmala Sitharaman thanked the department of
Posts for releasing the stamp and printing one lakh stamps in the denomination of Rs 100.

265. Which state became the second state after Telangana to ratify Goods and Services Tax
(GST) bill?
a) Uttar Pradesh b) Gujarat c) Bihar d) Manipur

Answer c) Bihar. The Bihar Legislative Assembly has unanimously adopted the Goods and
Services Tax (GST) bill along with the Bihar taxation (Amendment) Bill. Bihar Legislative
Assembly as well as Legislative Council adopted the Bills related to GST with one voice. Bihar
became the second state after Telangana to ratify GST which needs nod of the states after its
clearance in Parliament.

266. Who was honoured with the P C Chandra Puraskar award 2017?
a) Shantha Sinha b) Kailash Satyarthi c) Binayak Sen d) Dinesh Vaghela

Answer b) Kailash Satyarthi. Nobel laureate Kailash Satyarthi was presented the P C Chandra
Puraskar. Satyarthi was honoured with the award for his global crusade against child slavery and
exploitative child labour. The 63-year-old Satyarthi was handed over a citation, a trophy and a
cheque of Rs 10 lakh at an awards ceremony in Kolkata.

267. Public sector telecom company BSNL is all set to revamp network connection at
border and interior areas at the cost of two thousand crore rupees in __________
a) Maharashtra b) Jammu and Kashmir c) Rajasthan d) Assam

70 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer d) Assam. In Assam, public sector telecom company BSNL is all set to revamp network
connection at border and interior areas at the cost of two thousand crore rupees. Participating in
an AIR talk show in Guwahati, Chief General Manager of BSNL Assam M K Seth said that the
proposal has been sent to the Centre under Digital India program for this. He said that all Gram
Panchyats in Assam will be connected through optical fibre network by this financial year.

268. Who won the Monte Carlo Masters title 2017 in mens single category?
a) Rafael Nadal b) Roger Federer c) Novak Djokovic d) Andy Murray

Answer a) Rafael Nadal. Rafael Nadal has won this years Monte Carlo Masters by beating
Albert Ramos-Vinolas, 6-1, 6-3 to win the tournament for a 10th time. It was Nadals 50th
tournament title on clay and 70th career trophy overall.

269. Who won the Monte Carlo Masters title 2017 in mens double category?
a) Rohan Bopanna and Marc Lopez b) Feliciano Lopez and Marc Lopez
c) Rohan Bopanna and Pablo Cuevas d) Feliciano Lopez and Pablo Cuevas

Answer c) Rohan Bopanna and Pablo Cuevas. Indias Rohan Bopanna and his Uruguayan
partner Pablo Cuevas lifted the mens doubles crown at the Monte Carlo Masters after registering
a hard- fought three-set win over Spains Feliciano Lopez and Marc Lopez. The crown is the the
first of the season for Bopanna and Cuevas and the third overall for the Indian.

270. Which team won the team championship at the National Youth Athletics Meet 2017?
a) West Bengal b) Karnataka c) Kerala d) Haryana

Answer d) Haryana. Haryana beat arch rivals Kerala after six years to win the team
championship at the National Youth Athletics Meet, which concluded at G.M.C. Balayogi
Stadium in Hyderabad. Haryana emerged champions with overall 166.5 points including girls
and boys performance. Kerala, finished as runners-up managing 134.75 points. However, Kerala
retained the team crown for girls with 100 points, while Haryana boys topped with 108.5 points
at the end of the three day meet.

271. The Marylebone Cricket Club has offered honourary life membership to
___________
a) Anjum Chopra b) Sandhya Agarwal
c) Shantha Rangaswamy d) Shubhangi Kulkarni

71 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) Sandhya Agarwal. The Marylebone Cricket Club has offered honourary life
membership to Sandhya Agarwal, former captain of the Indian womens Test team. A resident of
Indore, Agarwal has played 13 Tests and 21 ODIs from 1984 to 1995. Agarwal is being
honoured in recognition of her distinguished service to the game. After her retirement, she
continued to contribute to the game as a selector and coach, besides being a member of the
BCCIs womens committee. Presently, she is the chairperson of girls U-19 and senior womens
team of MPCA.

272. Who has become one of the six activists from across the world to receive the Goldman
Environmental Prize 2017, the worlds biggest award for grassroots environmental
activists?
a) Mathew Arackal b) Ramesh Agrawal c) Sumaira Abdulali d) Prafulla Samantara

Answer d) Prafulla Samantara. Prafulla Samantara of Odisha has become one of the six
activists from across the world to receive the Goldman Environmental Prize 2017, the worlds
biggest award for grassroots environmental activists. Samantara led a historic 12-year legal battle
that affirmed the indigenous Dongria Kondhs land rights and protected the Niyamgiri Hills from
a massive, open-pit aluminum ore mine, by Vedanta.

273. Indias first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta
Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the _______________
a) Kolkata Port Trust b) Chennai Port Trust
c) Mumbai Port Trust d) Mangalore Port Trust

Answer c) Mumbai Port Trust. Indias first and longest ropeway to connect Mumbai with the
famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port
Trust. The 8-km ropeway will begin from Sewri in Mumbais east coast and end at Raigad
districts Elephanta Island, globally renowned for Elephanta Caves, a UNESCO World Heritage
site.

274. World Malaria Day (WMD) was observed on?


a) April 25 b) April 26 c) April 27 d) April 28

Answer a) April 25. World Malaria Day (WMD) is an international observance commemorated
every year on 25 April and recognizes global efforts to control malaria. WMD is one of eight
official global public health campaigns currently marked by the World Health Organization
(WHO). 2017 THEME: A Push For Prevention.

72 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
275. World Penguin Day was observed on?
a) April 22 b) April 23 c) April 24 d) April 25

Answer d) April 25. World Penguin Day was observed on April 25. The day was timed to
coincide with the annual northward march to the sea of Antarctic penguins, as autumn edges
toward winter in that part of the world. Antarctic penguins in particular are vulnerable to climate
change, with shifting ice reducing where they can live and warming seas affecting their prey.
Two thirds of the worlds 18 penguin species, whose habitats range from the equator to
Antarctica, are in decline.

276. Sophisticated drones have been pressed into service in ____________forests to check
for instances of fire.
a) Uttarakhand b) Rajasthan c) Assam d) Kerala

Answer a) Uttarakhand. Sophisticated drones have been pressed into service in Uttarakhand
forests to check for instances of fire. State forest department claim that this is the first such
instance anywhere in the country that these devices are being used to monitor forest fires. The
drones come with real time monitoring facility.

277. Which state government has revised the limit of annual income of families living
Below Poverty Line (BPL) and those living below double the Poverty Line (DPL) in both
rural and urban areas?
a) Punjab b) Haryana c) Bihar d) West Bengal

Answer b) Haryana. Haryana Government has revised the limit of annual income of families
living Below Poverty Line (BPL) and those living below Double the Poverty Line (DPL) in both
rural and urban areas of the state for various bank-assisted and National Scheduled Caste Finance
and Development Corporation (NSFDC)-assisted schemes.

278. Which Bank has won the prestigious Golden Peacock Innovative Product/Service
Award 2017 for its innovative mobile technology product?
a) Axis Bank b) HDFC Bank c) Kotak Mahindra Bank d) Yes Bank

Answer d) Yes Bank. Adding another feather to its cap, Indias fifth largest private sector Bank,
the YES BANK has won the prestigious Golden Peacock Innovative Product/Service Award
2017 for its innovative mobile technology product, SIMsePAY at the Dubai Global Convention
2017 for the 27th World Congress on Leadership for Business Excellence & Innovation and
Presentation of Golden Peacock Awards.

73 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
279. Agriculture ministry has unveiled a model Agricultural Produce Market Committee
(APMC) Act, who is the present union agriculture minister?
a) Narendra Singh Tomar b) Radha Mohan Singh
c) Thawar Chand Gehlot d) Ravi Shankar Prasad

Answer b) Radha Mohan Singh. To give farmers more freedom to sell their produce, the
agriculture ministry has unveiled a model Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act
which defines each state/UT as a single unified market area. The move will curb the role of
APMC mandis. The State/UT Agricultural Produce and Livestocks Marketing (promotion and
facilitation) Act, 2017, which is being sent to states for adoption, allows existing APMC mandis
to enforce regulation only in their market yard which would allow private sector players to set up
mandis.

280. Northeast Indias largest Information Technology hub was inaugurated at


_____________
a) Tripura b) Nagaland c) Mizoram d) Manipur

Answer a) Tripura. Northeast Indias largest Information Technology hub was inaugurated at
Tripuras Agartala to boost employment, e-governance, and export of software technology.
Inaugurated by Chief Minister Manik Sarkar, it is the sixth IT hub in the northeast and was set up
at a cost of 50 crore. This would encourage Indian software companies to open businesses
there, Sarkar said.

281. Government will set up a Central university for Divyangs in _____________


a) Maharashtra b) Uttar Pradesh c) Andra Pradesh d) Madya Pradesh

Answer b) Uttar Pradesh. Government will set up a Central university for Divyangs in Uttar
Pradesh. This was stated by HRD Minister Prakash Javadekar while addressing the convocation
function of Shakuntala Mishra national rehabilitation university in Lucknow yesterday. Mr
Javadekar said, he also discussed the matter with Social Justice and Empowerment Minister
Thaawar Chand Gehlot. He also said, under the Sugamya Bharat Abhiyan, his Ministry has
instructed to make ramps and install lifts to facilitate Divyangas at all educational institutions.

282. The BSNL has launched commercial operation of 4G plus Wifi services in
___________
a) Bangalore b) Mumbai c) Hyderabad d) Chennai

Answer c) Hyderabad. The BSNL has launched commercial operation of 4G plus Wifi services
in Hyderabad. Telangana Chief General Manager Ananthram launched the 4.5 G Plus WiFi
services at four spots in the city. Speaking to reporters later, he said the 4.5 G services will

74 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
provide higher speeds of Data than any other service provider to its existing customers, as also to
walk-in subscribers.

283. Manpreet Kaur became world number one after winning the goal medal at the Asian
Grand Prix in China, she associated with ___________
a) Swimming b) Shooting c) Boxing d) Shot put

Answer d) Shot put. Indian shot putter Manpreet Kaur became world number one after winning
the goal medal at the Asian Grand Prix in China. With a throw of 18.86 metres, Manpreet
defeated Olympic champion Michelle Carter who finished second. Manpreets previous best
17.96m was set in 2015 during Open National meet in Kolkata.

284. Which company has won the prestigious Golden Globe Tigers Award for Excellence
and Leadership in CSR in the category of E-Payment Leadership?
a) Gujarat Alkalies & Chemicals Limited
b) Gujarat Mineral Development Corporation
c) Gujarat Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd
d) Gujarat State Petroleum Corporation

Answer c) Gujarat Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd. State-owned Gujarat
Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd (GNFC) has won the prestigious Golden Globe
Tigers Award for Excellence and Leadership in CSR in the category of E-Payment Leadership
for the implementation of digital transactions in its township at Bharuch, Gujarat.

285. Who was honoured with Vishesh Puraskar at the 75th Master Dinanath Mangeshkar
Awards?
a) Akshay Kumar b) Salman Khan c) Shah Rukh Khan d) Aamir Khan

Answer d) Aamir Khan. Bollywood actor Aamir Khan was honoured with Vishesh Puraskar at
the 75th Master Dinanath Mangeshkar Awards by RSS Chief Mohan Bhagwat for his
outstanding performance in film Dangal. Kapil Dev was given the award for his outstanding
contribution to the Indian cricket. Legendary actress Vyjayanthimala Bali was honoured with
Master Dinanath Vishesh Puraskar for her achievements in Hindi cinema.

286. Who was appointed as the new Director General of the Central Reserve Police Force
(CRPF)?
a) Sanjeev Tripathi b) Rajiv Rai Bhatnagar c) Vijay Salaskar d) Shankar Bidari

75 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) Rajiv Rai Bhatnagar. Senior IPS officer Rajiv Rai Bhatnagar was appointed as the
new Director General of the Central Reserve Police Force (CRPF). His appointment comes two
days after the CRPF lost 25 jawans in the deadly Sukma attack. Bhatnagar will be replacing
acting DG Sudeep Lakhtakia. Bhatnagar belongs to the 1983 batch of the Indian Police Service
(IPS).

287. Which country is set to host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) on November
13, 2017?
a) India b) Bangladesh c) China d) Singapore

Answer a) India. India is set to host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) on November
13, the International Road Federation (IRF) announced recently. The WRM, the biggest global
platform for road engineers, safety and transport experts and companies engaged in road safety
products, will be attended by over 4,000 delegates from across the world.

288. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced the renaming of Ballabgarh
town in Faridabad as ____________
a) Bheemgarh b) Balramgarh c) Ballagarh d) Ballavagarh

Answer b) Balramgarh. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced the renaming
of Ballabgarh town in Faridabad as Balramgarh. Situated around 30 km from Delhi on National
Highway-2, Ballabgarh is a town and a tehsil (sub-division). The princely State was founded by
Balram Singh in 1739. Ballabgarh means the fort of Balram.

289. India and ____________signed an MoU on economic co-operation


a) Nepal b) Germany c) Sri Lanka d) Malaysia

Answer c) Sri Lanka. India and Sri Lanka signed an MoU on economic co-operation. The
agreement was exchanged in the presence of Prime Minister Narendra Modi and his Sri Lankan
counterpart Ranil Wickremesinghe in New Delhi. The MoU proposes Indian investment in
development of port and oil tank farms in Trincomalee, setting up of a LNG power plant and
terminal, piped gas supply in capital Colombo, highway and railway projects in north and east of
the country.

290. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise ___________with the French
Navy at the Mediterranean Sea
a) Slinex b) Indra c) Konkan d) Varuna

76 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer d) Varuna. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise Varuna with the
French Navy at the Mediterranean Sea. The exercise will conclude on 30 April 2017. The joint
maritime exercise aims at deepening combat coordination between the two navies.

291. The Centre appointed ____________as the new Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
force chief
a) RK Pachnanda b) Ish Kumar c) Rupak Kumar Dutta d) Gopesh Agarwal

Answer a) RK Pachnanda. The Centre appointed RK Pachnanda as the new Indo-Tibetan


Border Police (ITBP) force chief. Pachnanda is a 1983 batch Indian Police Service officer of
West Bengal cadre and had earlier served as the Director General of National Disaster Response
Force. This comes on the day when Rajiv Rai Bhatnagar was named as the new full-time CRPF
chief.

292. Which country has become the first country to open an honorary consulate office in
Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)?
a) China b) Belgium c) Singapore d) Australia

Answer b) Belgium. Belgium has become the first country to open an honorary consulate office
in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). The consulate was inaugurated by
Belgian Secretary of State for Foreign Trade, Pieter De Crem, at an event where Ajay Pandey,
Managing Director and Group CEO, GIFT City, and members of a high-level delegation from
Belgium were also present.

293. Which country appointed its first female judge, Hana Khatib, in its Muslim sharia
court system?
a) Iran b) Saudi Arabia c) Israel d) Kuwait

Answer c) Israel. Israel appointed its first female judge, Hana Khatib, in its Muslim sharia court
system. Hailing the appointment as an achievement for Arab-Israeli women in the Jewish state,
lawmakers said that a female religious judges appointment should have happened a long time
ago. Notably, sharia courts rule on the personal law for the Muslim community in Israel.

294. Who was presented with the Ghantasala national award on 23 April 2017 at a function
held in Andhra Pradesh?
a) P. Susheela b) Vani Jairam c) S. Janaki d) S. P. Sailaja

77 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer b) Vani Jairam. Vani Jairam, the versatile playback singer in the South Indian film
industry, was presented with the Ghantasala national award on 23 April 2017 at a function held
in Andhra Pradesh. The award is instituted by the Ghantasala National Art Academy in Andhra
Pradesh. The 71-year-old singer received the award from A. Ramalingeswara Rao, a High court
judge in Andhra Pradesh and R Ananda Bhaskar, Rajya Sabha member from the congress party.

295. The International conference on Dara Shikoh: Reclaiming Spiritual Legacy of


India, organised by the Indian Council Of Cultural Relations (ICCR), held in
___________
a) Mumbai b) Bangalore c) Hyderabad d) New Delhi

Answer d) New Delhi. The International conference on Dara Shikoh: Reclaiming Spiritual
Legacy of India, organised by the Indian Council Of Cultural Relations (ICCR), held on April
27 and 28 at ICCRs Azad Bhavan, New Delhi. The objective of the conference is to present
Dara Shikohs contribution and initiatives in bringing about spiritual homogenisation of
Hinduism and Islam and thereby building a cohesive social and cultural edifice of India.

296. India and __________ signed three agreements to boost bilateral cooperation between
the two nations
a) Armenia b) Algeria c) Bulgaria d) Ethiopia

Answer a) Armenia. India signed three agreements with Armenia on 25 April 2017 in Yerevan
to boost bilateral cooperation between the two nations. The agreements were signed following
Indian Vice President Hamid Ansaris talks with Armenias top leadership including President
Serzh Sargsyan, Prime Minister Karen Karapetyan and Foreign Minister Eduard Nalbandian.
The meeting saw both sides agree on the fact that the international community must unite and
speak with one voice against terrorism and not have double standards on the issue.

297. The government of _____________has appointed the Chairman of Kirtilals Jewellers


Suraj Shantakumar as its Honorary Consul for the southern states of Tamil Nadu,
Karnataka, and Kerala
a) Thailand b) Myanmar c) Kazakhstan d) Qatar

Answer c) Kazakhstan. The government of Kazakhstan has appointed the Chairman of Kirtilals
Jewellers Suraj Shantakumar as its Honorary Consul for the southern states of Tamil Nadu,
Karnataka, and Kerala. Kazakhstans Ambassador to India Bulat Sarsenbayev said he was
confident that the Honorary Consuls office would promote the development of mutually
beneficial cooperation between the two countries.

78 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
298. The first Nepal-China joint military exercise Sagarmatha Friendship-2017 concluded
in ___________
a) Kathmandu b) Beijing c) Nanjing d) Itahari

Answer a) Kathmandu. The first Nepal-China joint military exercise Sagarmatha Friendship-
2017 concluded in Kathmandu. On the last day of exercise participants from Nepal and China
demonstrated Hostage Rescue, Bus Break In, Sniper Firing and House Clearing Drill.

299. Jimmy Wales launched a crowd-funded news service to help combat fake news, Jimmy
Wales is a founder of ___________
a) Google b) Facebook c) Microsoft d) Wikipedia

Answer d) Wikipedia. Wikipedia founder Jimmy Wales launched a crowd-funded news service
to help combat fake news. The internet entrepreneur has created Wikitribune, a news initiative
which says it will see professional journalists and community contributors produce fact-
checked, global news stories.

300. NASA successfully launched its football-stadium-sized, heavy-lift super pressure


balloon (SPB) from ____________
a) USA b) New Zealand c) Russia d) Australia

Answer b) New Zealand. NASA successfully launched its football-stadium-sized, heavy-lift


super pressure balloon (SPB) from Wanaka, New Zealand, on a mission designed to run 100 or
more days floating at 110,000 feet (33.5 km) about the globe in the southern hemispheres mid-
latitude band.

301. Who was crowned Miss Teen Universe 2017 after beating 25 contestants from around
the world at the annual beauty pageant?
a) Xirelle Agustin b) Nicole Obando c) Srishti Kaur d) Ankita Sharma

Answer c) Srishti Kaur. Srishti Kaur, a resident of Noida, was crowned Miss Teen Universe
2017 after beating 25 contestants from around the world at the annual beauty pageant. The event
was held at Managua, the capital of Central American country Nicaragua. She also won an award
for the best national costume, which featured a peacock the Indian national bird.

302. Who was conferred with the 52nd Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee?
a) Sankha Ghosh b) Ashapoorna Devi c) Raghuveer Chaudhari d) Sukanta Chaudhuri

79 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) Sankha Ghosh. Eminent Bengali poet and literary critic Sankha Ghosh was
conferred the 52nd Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee. The 85-year-old poet was
awarded with Sahitya Akademi in the year 1977 for his work Baabarer praarthanaa and in
1999, for translating Kannada play Taledanda into Bengali as Raktakalyan. Ghosh was also
honoured with Padma Bhushan in 2011. Some of his famous works are Adim Lata-
Gulmomay, Murkho Baro, Samajik Noy, to name a few.

303. India ranked ____out of 180 countries in World Press Freedom Index
a) 144 b) 136 c) 122 d) 117

Answer b) 136. In its annual World Press Freedom Index, Reporters without Borders has ranked
India at 136 of 180 countries. The countrys ranking has slipped by three spots from last years
133rd ranking. India was ranked just three places above Pakistan and was one notch below
violence-torn Palestine. Indias neighbours Bhutan and Nepal were placed at 84th and 100th
rank, respectively.

304. Prime Minister Narendra Modi launched UDAN, a scheme to help people to fly cheap
to small towns, the airfare for a one-hour journey of 500 km has been capped at Rs.
_______
a) 1000 b) 1500 c) 2000 d) 2500

Answer d) 2500. Prime Minister Narendra Modi launched UDAN, a scheme to help people to
fly cheap to small towns. PM Modi flagged off three flights on the Shimla-Delhi sector, the
Kadapa-Hyderabad and the Nanded-Hyderabad sectors. Announcing the launch in a series of
tweets, the Prime Ministers Office said the airfare for a one-hour journey of 500 km has been
capped at Rs. 2,500, which will be an all-inclusive charge.

305. Which state government stated that nearly 73 lakh LED bulbs have been distributed
under the Rashtriya Ujala Yojana in the past year?
a) Gujarat b) Maharashtra c) Chhattisgarh d) Rajasthan

Answer c) Chhattisgarh. Chhattisgarh government stated that nearly 73 lakh LED bulbs have
been distributed under the Rashtriya Ujala Yojana in the past year. Further, a saving of 190
MW of power during the peak demand of electricity has been recorded daily due to the LED
bulbs, it added. This amounts to a saving of 379 crore every year, officials claimed.

306. India successfully test-fired its intermediate-range ballistic missile Agni-III from
Abdul Kalam Island off the Odisha coast, The missile has a strike range of _______ to

80 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
__________
a) 2,000 km to 3,000 km b) 3,000 km to 5,000 km
c) 4,000 km to 5,000 km d) 1,000 km to 3,000 km

Answer b) 3,000 km to 5,000 km. India successfully test-fired its intermediate-range ballistic
missile Agni-III from Abdul Kalam Island off the Odisha coast. This was a user test, undertaken
by the Strategic Forces Command an especially raised missile-handling unit of the Indian
Army. It carried out the test with logistics support from the DRDO. The missile has a strike
range of 3,000 km to 5,000 km and is capable of carrying both conventional and nuclear
warheads weighing up to 1.5 tonnes.

307. The Indian Oil Corporation (IOC) plans to build a new oil terminal in __________to
supply fuel to neighbour Nepal through the planned pipeline up to Amlekganj in Nepal
a) Andra Pradesh b) Uttar Pradesh c) Punjab d) Bihar

Answer d) Bihar. The Indian Oil Corporation (IOC) plans to build a new oil terminal at
Motihari in Bihar to supply fuel to neighbour Nepal through the planned pipeline up to
Amlekganj in Nepal. In August 2015, the Indian and Nepalese governments signed a
memorandum of understanding (MoU) for a product pipeline, and subsequently IOC and Nepal
Oil Corporation entered into a MoU for laying down of the pipeline by the Indian company.

308. The Reserve Bank of India (RBI) will soon put into circulation new 5 coins to
celebrate the 150th anniversary of the ____________
a) Allahabad High Court b) Kerala High Court
c) Gujarat High Court d) Mumbai High Court

Answer a) Allahabad High Court. The Reserve Bank of India (RBI) will soon put into
circulation new 5 coins to celebrate the 150th anniversary of the Allahabad High Court. New
10 coins have also been minted to commemorate the 125th year of National Archives of India.
The RBI said the existing coins in this denomination shall also continue to be legal tender.

309. NASA has discovered a planet the same size as Earth, and the same distance from its
star as our planet is from the sun, which named as _________ planet
a) Ringball b) Greenball c) Iceball d) Earthball

Answer c) Iceball. NASA has discovered a planet the same size as Earth, and the same distance
from its star as our planet is from the sun. Due to its small size, the host star does not produce
enough heat to support life on the planet. This has prompted scientists to label the world
nominally called OGLE-2016-BLG-1195Lb the iceball planet.

81 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

310. Worlds oldest fungus discovered in ______________


a) India b) South Africa c) Australia d) Russia

Answer b) South Africa. Scientists have discovered what may be the worlds oldest fungus in
South African rocks dating back 2.4 billion years. The fossils suggest that fungus may have
evolved from under the deep sea rather than land. Drilled from rocks that were once beneath the
seafloor, the fossils resemble living fungi and could push back the date for the oldest fungi by
one to two billion years. The fossils closely resemble those found in similar conditions on land.
They are made up of jumbles of tangled threads some hundredths of a millimetre thick.

311. Vinod Khanna who passed away recently was a/an


a) Author b) Scientist c) Actor d) Journalist

Answer c) Actor. Veteran Bollywood actor Vinod Khanna passed away at the age of 70 due to
advanced bladder carcinoma. The actor was sitting Bharatiya Janata Party member of the Lok
Sabha from the Gurdaspur constituency in Punjab. Vinod Khanna had starred in more than 100
films in a career spanning over five decades. He was was last seen in the Shah Rukh Khan-starrer
Dilwale in 2015.

312. Jonathan Demme who passed away recently, he won Oscar award as a ___________
a) Director b) Actor c) Singer d) Music Director

Answer a) Director. Jonathan Demme, the Oscar-winning director of The Silence of the Lambs,
has died in New York at the age of 73. His publicist confirmed he died from complications from
oesophageal cancer. Born in 1944, Demmes other features included Philadelphia, Something
Wild and the Talking Heads documentary Stop Making Sense.

313. Actor and writer Vinu Chakravarthy who passed away recently, he was a popular
actor of _________ film industry
a) Malayalam b) Tamil c) Telugu d) Kannada

Answer b) Tamil. Well-known Tamil actor and writer Vinu Chakravarthy, who had starred in
over 1,000 films, has passes away at the age of 74. Chakravarthy had acted in 1002 films, mostly
in Tamil. Born in 1945, he began his career as a script writer and worked under Kannada director
Puttana Kanagal.

82 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
314. Which city has become the first Indian city to win the elusive Pierre Lenfant
International Planning excellence award 2017?
a) Thiruvananthapuram b) Chennai c) Bhubaneswar d) Surat

Answer c) Bhubaneswar. Bhubaneswar, the capital city of the Indian state Odisha, has become
the first Indian city to win the elusive Pierre Lenfant International Planning excellence award
2017. The award is given out by the American Planning Association (APA) for good and
advanced town planning and engaging its residents in the planning process.

315. The World Day for Safety and Health at Work 2017 was observed on?
a) April 25 b) April 26 c) April 27 d) April 28

Answer d) April 28. The World Day for Safety and Health at Work 2017 was observed across
the world on 28 April 2017 with the theme Optimize the collection and use of OSH data. This
year, ILOs campaign focuses on the critical need for countries to improve their capacity to
collect and utilize reliable occupational safety and health (OSH) data.

316. A tripartite Memorandum of Understanding has been signed among BBNL,


Department of Posts and BSNL for providing broadband connectivity of BharatNet to
__________in rural areas
a) Banks b) Post Offices
c) Central Government offices d) State Government Offices

Answer b) Post Offices. A tripartite Memorandum of Understanding has been signed among
BBNL, Department of Posts and BSNL for providing broadband connectivity of BharatNet to
Post Offices in rural areas. The MoU signed under the chairmanship of Minister of
Communications Manoj Sinha is the first tri-partite agreement to provide broadband connectivity
to about 1.3 lakh, post offices in rural areas and 25,000 sub-post offices for high speed internet
connectivity to the rural masses.

317. Nepal is set to sign an agreement with ________to be part of the One Belt One Road
Conference
a) Sri Lanka b) India c) China d) Bangladesh

Answer c) China. Nepal is set to sign an agreement with China to be part of the One Belt One
Road Conference, a pet initiative of Chinese President Xi Jinping. Nepal is sending a high-level
delegation to China to attend the One Belt One Road Conference (OBOR) which will be held
on May 14.

83 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
318. The leaders of ___________and the ___________have pledged to boost bilateral ties
and launch maritime patrols of their sea border to prevent kidnappings
a) Indonesia and Philippines b) China and Russia
c) Indonesia and Pakistan d) China and Philippines

Answer a) Indonesia and Philippines. The leaders of Indonesia and the Philippines have
pledged to boost bilateral ties and launch maritime patrols of their sea border to prevent
kidnappings. The two leaders are to inaugurate a new direct sea link that will halve shipping time
and boost trade between two southern Philippine cities and Indonesias Bitung city.

319. United Arab Emirates first solar-powered gas station opens in ____________
a) Abu Dhabi b) Dubai c) Fujairah d) Sharjah

Answer b) Dubai. The Emirates National Oil Company (ENOC) on 26 April 2017 opened
United Arab Emirates first solar-powered gas station. The ENOC states that the countrys first
solar-powered gas station signifies countrys increased focus on maintaining the highest
standards of sustainability and clean energy.

320. Which country will begin construction of a permanent manned space station in 2019
after carrying out a successful in-orbit refueling from its Tianzhou-1 cargo spacecraft?
a) India b) Japan c) Russia d) China

Answer d) China. China will begin construction of a permanent manned space station in 2019
after carrying out a successful in-orbit refueling from its Tianzhou-1 cargo spacecraft. The
Tianzhou-1, Chinas first cargo spacecraft, launched on April 20 and completed the first of three
planned docking attempts with the orbiting Tiangong-2 spacelab.

321. ISRO has launched a Solar Calculator application, which allows for accurate
calculation of the benefit of installing solar panels at any location in the country, who is the
Chairman of ISRO?
a) K. Radhakrishnan b) Mylswamy Annadurai
c) A. S. Kiran Kumar d) Udupi Ramachandra Rao

Answer c) A. S. Kiran Kumar. ISRO has launched a Solar Calculator application, which allows
for accurate calculation of the benefit of installing solar panels at any location in the country.
The application allows for the calculation of solar energy potential, which is an important
preliminary step for selecting appropriate locations to set up solar photovoltaic thermal power
plants. The application has been developed by the Space Application Center facility of ISRO, in
Ahmedabad, at the request of the Ministry of New and Renewable Energy.

84 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

322. _____________has become the first country in the world to ban the mining of metals
a) Estonia b) Haiti c) Maldives d) El Salvador

Answer d) El Salvador. El Salvador has become the first country in the world to ban the mining
of metals in what campaigners called a landmark move for environmental protection. According
to the text published yesterday in the official journal the law bans prospection, exploration,
exploitation, extraction or processing of metallic minerals in El Salvador. Some Latin American
countries thrive on mineral exports but local communities complain of environmental risks from
toxic metals used in the process.

323. The International Monetary Fund (IMF) has reported that India and China relation is
important for the world, who is the president of International Monetary Fund?
a) Vladimir Putin b) Christine Lagarde
c) Nicolas Sarkozy d) Dmitry Medvedev

Answer b) Christine Lagarde. The International Monetary Fund (IMF) has reported that India
and China relation is important for the world as the partnership between India and China, which
is currently responsible for half of the global growth, is important for the world. IMF officials
also said that well-implemented trade agreements can contribute to economic prosperity for all
concerned.

324. India and _________signed four bilateral agreements for culture, education and
scientific cooperation, cooperation in agriculture, merchant shipping and a boost in air
services between the two countries
a) Cyprus b) Denmark c) Greece d) Oman

Answer a) Cyprus. India and Cyprus signed four bilateral agreements, during Cypriot President
Nicos Anastasiades 5-day visit to India. The agreements call for culture, education and scientific
cooperation, cooperation in agriculture, merchant shipping and a boost in air services between
the two countries. With investments of about $9 billion, Cyprus is the eighth largest foreign
investor in India.

325. Which company was conferred the Indian MNC of the Year award by the All India
Management Association (AIMA)?
a) Sony Corporation b) Nestle c) Hero MotoCorp d) PepsiCo

Answer c) Hero MotoCorp. Pawan Munjal-led Hero MotoCorp was conferred the Indian
MNC of the Year award by the All India Management Association (AIMA). The award comes

85 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
as the two-wheeler maker is set to enter the potentially lucrative markets of Brazil, Latin
Americas largest two-wheeler market with annual sales in excess of two million units, and
Mexico, which has a market size of more than half a million units per year.

326. Who has been appointed by the UN agency for refugees as its new Goodwill
Ambassador?
a) Ibtihaj Muhammad b) Katie Ledecky c) Gaurika Singh d) Yusra Mardini

Answer d) Yusra Mardini. Yusra Mardini, a Syrian woman who helped save a boat carrying
fellow refugees, has been appointed by the UN agency for refugees as its new Goodwill
Ambassador. The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees said Mardinis
actions saved the lives of 20 refugees who were fleeing the Syrian capital, Damascus.

327. According to International Monetary Fund, The ambitious Goods and Services Tax to
be implemented from July 1 would help raise Indias medium-term growth to above
______
a) 7% b) 7.5% c) 8% d) 9%

Answer c) 8%. The ambitious Goods and Services Tax to be implemented from July 1 would
help raise Indias medium-term growth to above eight percent; the International Monetary Fund
has said adding that the reforms being done is expected to pay off in terms of higher growth in
the future. The IMF believes that India is going to continue to grow at a fast pace, with a
projected 6.8 per cent rate for Financial Year 2016-17 and 7.2 per cent in 2017-18.

328. Indias first village of books to come up in _____________


a) Tamil Nadu b) Maharashtra c) Punjab d) Bihar

Answer b) Maharashtra. In a first, a village of books in Maharashtra, called Pustakanche


Gaon in Marathi, is set to open on May 2017. This village of books, located in Bhilar, is
stretches over 2 kilometres. The village, surrounded by beautiful valleys, is already attracting
tourists under MTDCs Nyahari and Nivas programme. It will have exclusive Marathi books to
promote Marathi reading and literature.

329. Which state to be first state to have policy on hospital linen washing?
a) Tamil Nadu b) Kerala c) Andra Pradesh d) Assam

Answer a) Tamil Nadu. The Tamil Nadu government has initiated a process to enact a policy
on the laundry of infectious hospital linen. With the policy, Tamil Nadu will become the first

86 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
state in the country to have separate guidelines on the issue. The interests of traditional
washermen would be taken into consideration and protected, said an official.

330. Union Health Ministry launched the Test and Treat policy for Human
Immunodeficiency Virus (HIV) patients, who is the present Union Health Minister?
a) Prakash Javadekar b) JP Nadda
c) Ravi Shankar Prasad d) Harsh Vardhan

Answer b) JP Nadda. Union Health Minister JP Nadda has launched the Test and Treat policy
for Human Immunodeficiency Virus (HIV) patients. As per this new policy, anyone who is
tested and found positive will get the necessary treatment free of cost. Anyone found positive
will be provided with ART (Anti- Retroviral Therapy) irrespective of his CD count. The scheme
will be a centrally sponsored scheme. All men, women, adolescents and children who have been
diagnosed positively can benefit under this new policy.

331. Small panchayat ward in _________has become the first one to go digital in the
country
a) Tamil Nadu b) Manipur c) West Bengal d) Kerala

Answer d) Kerala. A ward in the district became Indias first digitalised panchayat ward. Union
minister of state for social justice and empowerment Krishan Pal Gurjar inaugurated the website
of the first digitalised panchayat ward number 15 of Aymanam grama panchayat.

332. More than 130 people participated in the first-ever athletics meet for transgender
persons organised by the Kerala government at _____________
a) Kollam b) Thiruvananthapuram c) Thrissur d) Kozhikode

Answer b) Thiruvananthapuram. At least 132 people participated in the first-ever athletics


meet for transgender persons organised by the Kerala government at Thiruvananthapurams
Central Stadium. The first-of-its-kind tournament saw them taking part in popular track and field
events such as sprint, relay race, shot put and long jump.

333. The Ministry of Civil Aviation under the proposed Digi Yatra initiative is looking
forward to make boarding pass and security check-ins digital at airports using __________
and ___________
a) Aadhaar and mobile phones b) Voter ID and mobile phones
c) PAN Card and mobile phones d) Driving License and mobile phones

87 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017
Answer a) Aadhaar and mobile phones. The Ministry of Civil Aviation under the proposed
Digi Yatra initiative is looking forward to make boarding pass and security check-ins digital at
airports using Aadhaar and mobile phones. Under this initiative, a digital mode for airport entry
and verification of passengers would be used. The move is aimed to ease the security and
boarding procedure.

334. The first freight train to link China directly to the UK reached in the eastern Chinese
city of Yiwu. The freight train covered 12,000 km in ________
a) 10 days b) 15 days c) 20 days d) 25 days

Answer c) 20 days. The first freight train to link China directly to the UK reached in the eastern
Chinese city of Yiwu. The freight train covered 12,000 km which makes the journey the second-
longest route in the world. The train was loaded with pharmaceuticals, machinery, baby milk and
whiskey. The first train which links China to the UK over the period of 20 days, passed through
France, Belgium, Germany, Poland, Belarus, Russia and Kazakhstan.

335. The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare was observed on?
a) April 26 b) April 27 c) April 28 d) April 29

Answer d) April 29. The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare is an
annual event held on April 29 as a tribute to the victims of chemical warfare. The day is
observed also to reaffirm the commitment of the Organization for the Prohibition of Chemical
Weapons (OPCW) to the elimination of the threat of chemical weapons.

336. Who won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship?
a) Radovan Zivny b) Sudarsan Pattnaik c) Jim Denevan d) Dan Belcher
Answer b) Sudarsan Pattnaik. Internationally renowned sand artist Sudarsan Pattnaik from
Odisha won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship. The theme
for the competition was The world around us. Pattnaik was the Indian representative in the
competition, where twenty five sculptors from different countries participated.

337. Who won the Asian Snooker Championship title 2017?


a) Lv Haotian b) Pankaj Advani c) Judd Trump d) John Higgins

Answer a) Lv Haotian. Indias top cueist Pankaj Advani lost to Chinas Lv Haotian in the
summit clash of Asian Snooker Championship. Advani lost 3-6 in the final to his Chinese
opponent. Having won all the major events Nationals, Asian and World Championships in
both Billiards and Snooker and in both the long and short formats, this is the one title (15-red
Asian Snooker) that has eluded Advani.

88 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

338. Who became Indias first woman to drive a Formula E car after driving the racing car
in Barcelona, Spain?
a) Celina Jaitly b) Ayesha Takia c) Gul Panag d) Shruti Seth

Answer c) Gul Panag. Bollywood actress Gul Panag reportedly became Indias first woman to
drive a Formula E car after driving the racing car in Barcelona, Spain. I have been a motorsport
enthusiast forever I was extremely delighted to hear that there is going to be an electric race,
Panag said about her experience after the race.

339. India is looking at having an all-electric car fleet by _________with an express


objective of lowering the fuel import bill and running cost of vehicles
a) 2020 b) 2022 c) 2025 d) 2030

Answer d) 2030. India is looking at having an all-electric car fleet by 2030 with an express
objective of lowering the fuel import bill and running cost of vehicles. Power Minister Goyal is
of the view that initially the government can handhold the electric vehicle industry for 2-3 years
to help it stabilise.

340. Which state got its first Shatabdi Express with Minister of State for Railways Rajen
Gohain flagging off the train from Dibrugarh?
a) Assam b) Meghalaya c) Uttar Pradesh d) Manipur

Answer a) Assam. Assam got its first Shatabdi Express with Minister of State for Railways
Rajen Gohain flagging off the train from Dibrugarh. The new Shatabdi Express train (No.
12085/12086) will run between Dibrugarh and Guwahati. The Shatabdi Express trains are among
the fastest and most prestigious trains of the Indian Railways along with Rajdhani and Duronto
trains which connect metro cities with other important cities from the point of view of tourism,
pilgrimage or business.

341. _____________ police will relaunch Operation Durga to ensure womens safety,
according to Director General of Police (DGP) BS Sandhu
a) Tamil Nadu b) Kerala c) Maharashtra d) Haryana

Answer d) Haryana. Haryana police will relaunch Operation Durga to ensure womens safety,
according to Director General of Police (DGP) BS Sandhu. The state government had started the
operation earlier this month but it was stopped within a week. The objective is to ensure the
safety of women. Operation Durga is not about moral policing, said the police official.

89 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

342. Which state government has decided to set up 15 integrated solid waste management
clusters to deal with solid waste in urban areas?
a) Haryana b) Bihar c) Gujarat d) Rajasthan

Answer a) Haryana. Haryana Government has decided to set up 15 integrated solid waste
management clusters to deal with solid waste in urban areas. Out of these, electricity would be
generated from solid waste in three clusters and manure from the remaining 12 clusters. Giving
this information at Chandigarh an official spokesman said that a solid waste management plant is
being set up at Faridabad at a cost of Rs 330 crore.

343. Which country has decided to confer former Union Law Minister Ashwani Kumar
with one of its top civilian honours for his contribution to strengthening bilateral relations
with India?
a) Germany b) USA c) Japan d) China

Answer c) Japan. Japan has decided to confer former Union Law Minister Ashwani Kumar with
one of its top civilian honours for his contribution to strengthening bilateral relations with India.
Kumar will be awarded the Grand Cordon of the Order of the Rising Sun, its third highest
civilian honour. Notably, Kumar had served as former PM Manmohan Singhs special envoy to
Japan.

344. Which state became the first state to install first-of-its-kind automated weather
stations for farmers in the region?
a) Karnataka b) Maharashtra c) Punjab d) Haryana

Answer b) Maharashtra. Maharashtra became the first state to install first-of-its-kind


automated weather stations for farmers in the region. The state government aims to install a total
of 2,065 such units at the village/mandal level across Maharashtra. The machines are designed to
accurately predict rainfall patterns, levels of humidity and also to guide the farmers on the best
crop to cultivate.

345. Which state government is going to waive loans of up to 1 lakh of Divyangs


(differently-abled)?
a) Uttar Pradesh b) Maharashtra c) Rajasthan d) Madya Pradesh

Answer a) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Cabinet Minister Om Prakash Rajbhar said the state
government is going to waive loans of up to 1 lakh of Divyangs (differently-abled). We will

90 | P a g e
www.DayTodayGK.com
CURRENT AFFAIRS QUIZ PDF APRIL 2017

also provide them loans up to 1 lakh at an interest rate of 4% only, the Minister added. The
government also plans to hold Samadhan Diwas every month to resolve their problems.

346. _____________ become the first club team from north-east to win the I-League
a) Chennai City b) Bengaluru FC c) Aizawl FC d) Kolkata FC

Answer c) Aizawl FC. Aizawl FC, a small team from Mizoram, created history by becoming the
first club from north-east to win the I-League as they beat Kolkata giants Mohun Bagan to the
title race by drawing 1-1 with Shillong Lajong. Aizawl ended the league on 37 points while
Mohun Bagan finished second on 36. They have won the I-League title in their second season,
becoming the first club from the Northeast to bag the title.

347. Who won the Barcelona Open Banc Sabadell title 2017?
a) Andy Murray b) Rafael Nadal c) Roger Federer d) Novak Djokovic

Answer b) Rafael Nadal. Rafael Nadal added a record 10th Barcelona Open Banc Sabadell title
to his impressive resume, beating Dominic Thiem, 6-4, 6-1, in the final. The Austrian gave Nadal
a stiff challenge for much of the first set, but the Spaniard shifted gears after his first break and
cruised to a win. After winning the Monte-Carlo Masters last week, Nadal appears to be in
superb form just a few weeks ahead of the French Open.

348. Who won the Russian Grand Prix title 2017?


a) Lewis Hamilton b) Sebastian Vettel c) Daniel Ricciardo d) Valtteri Bottas

Answer d) Valtteri Bottas. Valtteri Bottas claimed his maiden Formula One victory when he
resisted intense pressure from championship leader Sebastian Vettel to triumph for Mercedes in a
tense Russian Grand Prix. The popular Bottass first win was warmly received by his fellow
drivers and the paddock, Hamilton hugging him after he had jumped into the arms of his crew
and Vettel joining the reception, Russian President Vladimir Putin also present for
congratulations and prize giving.

91 | P a g e
www.DayTodayGK.com

Related Interests