You are on page 1of 6

SECOND PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS IV

Table of Specifications

% of No. of Item Placement


OBJECTIVES Total
Items Items R U AP AN E C
1. Differentiate prime from
2.5 1 1 1
composite numbers.
2. Identify the factors of a given
5 2 2, 3 2
number up to 100.
3. Write a number as a product of
2.5 1 4 1
its prime factors.
4. Find the common factors and the
greatest common factor (GCF) of
two numbers using the following 2.5 1 5 1
methods: listing, prime factorization
and continuous division.
5. Find the common multiples and
the least common multiples (LCM)
of two numbers using the following 2.5 1 6 1
methods: listing, prime factorization
and continuous division.
6. Identify proper fractions, 7,9,
improper fractions and mixed 12.5 5 11,12, 5
numbers. 13

7. Visualizing and representing


fractions that are less than one, 7.5 3 8,10,19 3
equal to one and greater than one.
8. Change improper fractions to
5 2 14,15 2
mixed numbers and vice versa.
9. Change fractions to lowest term. 5 2 17,18 2

10. Visualizing addition and


2.5 1 16 1
subtraction of similar fractions.
11. Perform addition and
20,21,
subtraction of similar/dissimilar 7.5 3
22
3
fractions or whole numbers.
12. Solve word problems involving
23,24,
addition and or subtraction of 7.5 3
25
3
fractions.
13. Visualize decimal numbers
26,27,
using models like blocks, grids, 7.5 3
28
3
number lines and money.
14. Rename decimal numbers to
fractions whose denominators are 5 2 29, 30 2
factors of 10 and 100.
15. Rename fractions whose
denominators are factors of 10 and 5 2 31,32 2
100 to decimal numbers.
16. Give the place value of a digit of
2.5 1 33 1
a given decimal number.
17. Read and write decimal 2.5 1 34 1
numbers through hundredths.
18. Round decimal numbers to the 35,36,
7.5 3
37
3
nearest whole number and tenths.
19. Compare and arrange decimal 38,39,
7.5 3
40
3
numbers.

TOTAL 100% 40 5 4 13 9 5 3 40
Legend: R-Remembering U-Understanding AP-Applying AN-Analyzing E-Evaluating C-Creating
SECOND PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS IV

Name:_____________________________________________________ Score: _____


Date : _______________________________ Parents Signature _________________

I. Read each item very carefully. Encircle the letter of your answer.
1. These are numbers with more than two factors.
A. prime numbers B. composite numbers C. factors D. multiples

2. Which of the following is a composite number?


A. 47 B. 43 C. 41 D. 49

3. Which of these numbers is a prime number?


A. 35 B. 48 C. 51 D. 59

4. Write 16 as a product of its prime factors.


A. 2x2x3 B. 2x3x3 C. 2x2x2x2x2 D. 2x2x2x2

5. What is the greatest common factor of 12 and 18?


A. 3 B. 6 C. 9 D. 12

6. What is the least common multiple of 8 and 3?


A. 48 B. 72 C. 24 D. 3

7. Which of these fraction is in mixed form?


A. 7 1/4 B. 1/5 C. 9/5 D. 5/8

8. Which of these fractions is equal to 1?


A. 9/8 B. 12/12 C. 9/17 D. 2/5

9. Which of the following is a proper fraction?


A. 7/10 B. 15/4 C. 6/6 D. 10 1/9

10. Which fraction names the shaded part of the rectangle?

A. 1/2 B. 3/4 C. 5/8 D. 6/4

11. Which is a set of similar fractions?


A. 3/7, 2/6, 1/5 B. 1/7, 2/8, 3/9 C. , 1/3, 1/4 D. 2/15, 3/15, 4/15

12. Which is the numerator in 11/20?


A. 20 B. 11 C. 9 D. 31

13. Which is a set of dissimilar fractions?


A. 1/7, 5/7, 6/7 B. 2/5, 3/5, 4/5 C. 3/7, 4/6, 6/4 D. 5/8, 7/8, 3/8

14. Which is equal to 4 ?


A. 14/4 B. 19/4 C. 11/4 D. 6/4

15. If a whole number is divided into 9 equal parts, what fraction represents the two parts?
A. 2/9 B. C. D. 2/3
16. In 4/9 + 1/9 = 5/9, which is the sum?
A. 1/9 B. 4/9 C. 5/9 D. 3/9

17. The lowest term of 6/9 is _____________.


A. 1/9 B. 2/9 C. 1/3 D. 2/3
18. What is the equivalent fraction of 6/60?
A. 4/15 B. 1/15 C. 1/10 D. 3/5

19. A fraction whose numerator is bigger than the denominator is called ______________.
A. whole number B. proper fraction C. mixed number D. improper fraction

II. Add or subtract. Write your answers in lowest term. Encircle the the letter of your answer.

20. 3/8 + 2/8 A.5/8 B. 1/8 C. 5/16 D.1/16

21. 7/9 + 2/6 A. 3/9 B. 4/9 C. 7/18 D. 5/15

22. 15 2/12 A. 14 5/12 B. 14 8/12 C. 14 5/6 D. 14 2/12

III. Read the word problem below very carefully. Answer each question correctly. Choose the letter of
your answer.
Anthony used meter from a 9/10 meter of bamboo for his project. How long was the
piece of bamboo left?

23. What is asked in the problem?


A. The length of the bamboo left. B. The total meter of bamboo.
C. The number of pieces of bamboo left. D. The length of the bamboo used.
24. What is the mathematical sentence for the above problem?
A. + 9/10 = N B. x 9/10 =N C. - 9/10 = N D. 9/10 = N
25. What is the answer to the above problem?
A. 7/10 B. 3/20 C. 5/40 D. 6/6

IV. Read each item very carefully. Encircle the letter of your answer.

26. Cyrus walked a distance of 0.70 kilometer in going to the market. Which of the following shows 0.7
kilometer?

A.

B.

C.

D.

27. Which of the following shows 0.5?

A.

B.
C.

D.

28. Which of the following represents 0.25 of the set of box?

A.

B.

C.

D.

V. Write the following decimal numbers in fractions. Encircle the letter of your answer.

29. 0.01 A. 1/10 B. 1/100 C. 10/100 D. 100/100

30. 0.15 A. 15/10 B. 15/100 C. 150/100 D. 100/150

VI. Write the following fractions in decimal numbers. Encircle the letter of your answer.

31. 2/10 A. 0.10 B. 0.40 C. 0.04 D. 0.2

32. 12/25 A. 0.12 B. 0.24 C. 0.36 D. 0.48

VII. Read each item very carefully. Encircle the letter of your answer.

33. What digit occupies the hundredths place 0.45?


A. 0 B. 4 C. 5 D. None

34. How do you read 0.24?


A. Zero point five B. Five C. Five tenths D. Five hundredths

35. 4.75 rounded to the nearest whole number is __________.


A. 4 B. 7 C. 5 D. 4.70

36. Round 6.07 to the nearest whole number.


A. 0.6 B. 6.00 C. 6.70 D. 67.0

37. 23.86 becomes ___________ when rounded to the nearest tenth.


A. 23.80 B. 23.9 C. 23.00 D. 23.86

38. Which is larger 1.35 or 1.53?


A. 1.35 B. 1.53 C. 1.3 D. 1.5

39. If you compare 4.08 to 4.80, _________ is the larger number.


A. 4.08 B. 4.80 C. 4.0 D. 4.8

40. Which of the following decimal numbers are arranged from greatest to least?
A. 5.80, 5.90, 5.70, 5.07 B. 7.2, 7.22, 7.20, 7.3
C. 3.81, 3.18, 3.08, 3.0 D. 9.31, 9.13, 9.3, 9.0
SECOND PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS IV

KEY TO CORRECTION

1.
2. B
3. D
4. D
5. D
6. B
7. C
8. A
9. B
10. A
11. C
12. D
13. B
14. C
15. B
16. A
17. C
18. B
19. C
20. D
21. A
22. B
23. C
24. A
25. C
26. A
27. C
28. B
29. A
30. B
31. D
32. D
33. B
34. C
35. B
36. A
37. C
38. B
39. B
40. B
41. C